За какво може да вдъхнови 11 художници от България и от Европа постът „Пазач на лешояди“? Отговор на този въпрос русенци ще видят в събота, когато в Божичен ще бъде подредена на открито изложбата с творби, създадени от 13 български и европейски артисти по време на 16-ото издание на международния симпозиум за съвременно изкуство „Ломея“. 
Десет са българските участници - сред тях са русенските авторки Виргиния Пенчева-Джина и Красимира Кирилова. Другите са Орфей Миндов, директор на художествената гимназия в Трявна и един от създателите на арт симпозиума „Дупини“, Милен Джановски от Велико Търново, столичната сценографка Мариета Голомехова, младата Деница Тодорова от Силистра, Нено Белчев от Варна и Пеньо Пенев също от Велико Търново. Международното участие е представено от берлинчанина Матиас Рот, Бланка Алонсо Видал от Майорка и живеещата в Монреал Мая Йоцова. По темата ще творят също и кураторите на арт Пенка Минчева и Димитър Грозданов. 
Грозданов призна, че е силно впечатлен от тазгодишната тема и дори заяви готовност реално да заеме длъжността „пазач на лешояди“. Днес се очаква групата на артистите да се запознае с египетския лешояд, над който грижливо бдят в ПП „Русенски Лом“. Тази година имаме едно новоизлюпено лешоядче, бащата също е излюпен тук, при нас, радваме се, че се е завърнал пак тук и вече отглежда потомство, каза горският инспектор Милко Белберов, който е и инициатор на симпозиума, а отскоро вече е и председател на сдружение „Приятели на „Русенски Лом“. Той припомни, че в миналото Поломието е било обитавано от 35 двойки лешояди, но заради отровите, разхвърляни от фермерите, птицата, почитана от древни египтяни и израилтяни като символ на родителската обич, е на изчезване. 
Сега художниците ще търсят своите измерения на досега с природата и опазването на уникалния птичи свят в Поломието. Мариета ще търси поезията в природата като гравитация в пространството на човека, Мая ще картографира следите на лешояда, Милен ще преплита въжени пътеки през скалите, Матиас ще подготви фотоизненада, а Нено ще пресъздава допирателни между египетските мумии и египетския лешояд. Всичко това зрителите ще видят в Божичен в събота от 11 часа, когато по традиция художниците ще пуснат и птици в небето, а в неделя от 18 ч експозицията ще посрещне посетители в Художествената галерия на Борисова 39. 
Още в четвъртък обаче от 17 ч в европейския инфоцентър в Доходното здание ще бъде прожектиран 50-минутният документален филм „Зелена мечта“ на Мая Йоцова.