Опит на автоцистерна да премине Дунав мост, без да плати 16 000 лева акциз върху превозваното гориво, предотвратиха митничари. Вече тече разследване дали случаят е инцидентен, или става въпрос за схема, която е действала системно и редовно е ощетявала бюджета.
Автоцистерната, която била натоварена с близо 25 тона гориво от Румъния, била спряна на влизане в България. Нефтопродуктът идвал от румънска петролна база и бил предназначен за голяма търговска компания в България. Митничарите обаче установили, че стоката влиза в страната без документи за платени данъци. 
От нефтопродукта е взета проба за изследване в митническа лаборатория, а цистерната и горивото са задържани. 
От компанията, на която е трябвало да се достави горивото, си измили ръцете, като пуснали писмо, че се отказват от стоката „по търговски причини“. Веднага обаче се появил друг купувач на мястото на отдръпналото се дружество, който изявил желание да плати акциза и да получи горивото. В случая обаче новият получател ще трябва да заплати и глоба, която е равна на двойния размер на дължимия акциз - около 32 000 лева, уточняват от митницата.