Всеки, вероятно, е изпитвал гняв, когато мегабайтите от пакета за мобилен интернет свършат ненадейно по средата на месеца. Дори и неограничените пакети, които се предлагат към тарифните планове в момента, не са кой знае колко задоволяващи, щом определеният брой мегабайти свърши и останете на по-ниска скорост...
И за това има решение обаче. Smartnews.bg представя няколко трика, които да ви помогнат да намалите „разхода“ на вашия смартфон, като така съответно ще си спестите и редица разочарования. 
Включете компресирането на данни в Google Chrome
Съвсем наскоро Гугъл представиха нова функционалност на своя мобилен браузър Chrome - възможността данните, преминаващи през него, да бъдат компресирани. Ако използвате този браузър, то всичко, което трябва да направите, е да влезете в приложението, а след това в Settings > Data Saver. Отсега нататък данните, които ще използвате по време на браузинг през Chrome, ще преминават през сървърите на Гугъл. Там компанията ги обработва, оптимизира за мобилен изглед и ви ги изпраща компресирани почти 50%. Не се безпокойте, всичко това е напълно безопасно. Отгоре на всичко ще усетите, че браузването е станало една идея по-бързо.
Използвайте Оpera Max
Разбира се, изразходваните ви мегабайти не отиват само за браузване - имате много приложения на телефона си, които използват интернет. Затова ви е необходима апликация като Opera Max, която играе ролята на куче пазач - през нея преминават всички данни, които се използват от приложенията ви. Opera правят същото като Гугъл - оптимизират получените данни, компресират ги в сървърите си и ви ги пращат обратно. Според тях, чрез Opera Max можете да спестите до 50% мобилни данни на месец.
Изтеглете си Opera Max безплатно от Google Play Store.
Ъпдейтвайте приложенията си само през Wi-Fi
Звучи логично и може би не би трябвало да ви го казвам, но много хора все още го правят. Кое? Ами оставили са автоматичния ъпдейт на приложения активен през мобилни данни. Няма да усетите кога скъпоценният ви пакет е свършил. Решението? Простата опция в Play Store приложението, която позволява да настроите ъпдейтите да стават само когато сте вързани към Wi-Fi мрежа. Влезте в Google Play Store, изберете Settings > Auto update apps и след това Auto-update apps over Wi-Fi only. Още по-добре, имате възможност да изберете опцията Do not auto-update apps, но пък така ще трябва да се занимавате ръчно всеки път.
Забранете фоновите данни
Push нотификациите са нещо страшно удобно, но те са враг на мобилните ви данни. Приложенията, които ги използват, са настроени постоянно да проверяват връзката към сървърите. За други пък това не може да се промени ръчно, така че ни трябва някакво друго решение.
Влезте в Settings > Data usage и разгледайте едно по едно приложенията, които използват най-много данни. Във информацията за всяко едно, използваните мегабайти са разделени в две категории - Foreground (на преден план) и Background (фонови). Можете да забраните фоновите данни на кое да е приложение, като натиснете меню бутона, докато сте в неговата секция и изберете Restrict background data. Същото можете да направите и за всички апликации едновременно в самото меню Data usage.
Проверете настройките за синхронизиране на акаунтите си
Само за пример, влизайки в Settings > Accounts и отваряйки настройките на Google акаунта си, ще видите че по подразбиране всички услуги са с активна синхронизация. Това значи, че всяка една от тях прави връзка с интернет, независимо дали я ползвате, или не. За да намалите разхода на данни и оттук, можете да изключите синхронизацията на Google апликациите, които не ползвате - да речем Picasa, Newsstand, и т.н. Това е само пример, разбира се.
Същото можете да направите и с останалите са акаунти, били те Google или от трети страни. На останалите може би няма да имате толкова много опции, но все нещо ще можете да изключите.
Избягвайте стрийминг услуги
Във времето, в което Apple Music, Spotify и YouTube царуват, този съвет е може би малко краен. Предполагам знаете обаче, колко много данни изразходват този вид приложения. Ако имате как да намалите потреблението си тук, това ще помогне много. Ползвате Spotify Premium? Свалете плейлистите си и любимите си албуми за офлайн слушане например. Google Play Music също предлага тази опция, както и останалите услуги от този тип.
YouTube в частност използва най-много от вашите данни, тъй като става въпрос както за аудио, така и за видео материал. За да намалите разхода си оттам, изключете auto опцията за качеството на видеата и изберете някоя от по-ниските такива. За останалите музикални стрийминг услуги пък важи възможността да намалите стрийминг качеството до минимум.