Поставянето на металните прегради от двете страни на жп линиите в квартал „Родина“, освен че породи гнева и възмущението на живеещите в района, стана причина и за вандалска проява. Само 10 дни след монтирането им пет от оградните съоръжения бяха унищожени.
На 26 август около 22.30 часа до кръстовището на бул.“Цар Освободител“ с бул.“Родина“ е засечен 30-годишният А.Й. да реже проблемните за жителите на кв.“Родина“ оградни решетки до близката жп линия.  Вероятно с действията си младият мъж е искал да освободи от клетката своите съседи, като им осигури пряк достъп до града.
Неправомерните му действия били забелязани от служители на Зоналното жандармерийско управление. Те подали и сигнал в полицията за развихрилия се с ножица за метал мъж. Екип униформени отишъл на място и видял с очите си какви ги върши среднощният герой. Оказало се, че той успял да изреже 5 решетки от оградата, всяка с размери 140см/83см. Хванатият на тясно предал доброволно решетките и ножиците за метал. Предстои да се изясни каква е стойността на щетите.
Срещу А.Й.е образувано бързо дело за повреждане на чужда собственост и до дни му предстои да прекрачи прага на съдебната зала. Ако бъде признат за виновен, може да бъде наказан с лишаване от свобода до пет години.
Въпреки че е грубо, вандалско и нецивилизовано, ние ще защитим този, който го е направил. Докато не се вземе решение за нашия проблем, ние подкрепяме извършителя, независимо от грозния начин, защото така се подхожда и към нас, каза за „Утро“ Симеона Димитрова, която живее в района. Тя сподели, че е разбрала за пробитите пана вчера сутринта, когато й се наложило да мине оттам. Извършителят може да не е наш съсед, тъй като оттук минават и живеещите в „Дружба“ и „Чародейка“, коментира още тя. Хората обаче са категорични, че ще подкрепят човека, отворил им път през линията, ако срещу него бъде образувано дело.
Както „Утро“ писа, живеещите в „Родина“ изпратиха подписка до кмета Пламен Стоилов, като настояват металните заграждения да бъдат премахнати и да имат път. Въпреки че общината няма отношение към поставянето на металните заграждения, Димитрова посочи, че кметът се е анагажирал да посети на място квартала и да разговаря с хората. Ние живеем в този град и решенията трябва да се съгласуват между ведомствата, настояваме за присъствие на кмета на място, коментираха още живеещи в „Родина“. 
Металните решетки са собственост на БДЖ и бяха поставени за предотвратяване на нещастни случаи. Именно в този район в началото на годината имаше фатален инцидент с ученик от Гимназията по електротехника.