Шумното разкритие от преди повече от 3 години за пресечена мащабна контрабанда на кокаин най-накрая влиза в съда. Бомбата, че в аржентинския комбайн „Дон Роко“ е засечен наркотик за 100 милиона лева, докара на 5 май 2012 година в Русе премиера Бойко Борисов, тогавашния финансов министър Симеон Дянков и шефа на митниците Ваньо Танов. Те лично благодариха на митничарите за професионализма в разкриване на престъплението. Години по-късно разследването по казуса приключи, а стойността на кокаина се оказа далеч под сензационните прогнози.
В крайна сметка отговорност за тежката контрабанда е потърсена засега само от 34-годишния пловдивчанин Николай Николов. Той се сдоби с обвинителен акт за пренасяне с цел разпространение на 59 956 грама кокаин на обща стойност 2 727 645 лева. Според обвинението пловдичанинът купил наркотика от Аржентина, прекарал го до Варна, а след това и до Русе. Целта била да бъде изнесен в Западна Европа. Николов ще отговаря и за незаконното притежание на 111 патрона.  
Единственият извесен на органите на реда съучастник на пловдивчанина е 57-годишният холандец Корнелиус Адрианус Питър Джоузеф Бренченс по прякор Карло. Той е женен за българка и живее в Пловдив. Има обаче и неизвестни засега участници в схемата, пише в обвинителния акт.
Николов и Бренченс бяха задържани в ареста няколко месеца. Тъй като разследването се проточи, мерките им за неотклонение бяха променени в по-леки. Така например Николов е бил и под домашен арест, и под парична гаранция от 5000 лева, а в момента е с най-леката мярка - подписка. По данни на прокуратурата пловдичанинът няма намерение да се укрива, напротив - съдейства и винаги е откриван на адресите си. С тримата му адвокати дори са обсъждани варианти за споразумение, вместо гледане на делото в съда по стандартния ред, но юристите имали различни виждания за изход от наказателния процес. 
Не такава е ситуацията с холандеца Бренченс, който се е изпарил. Затова делото срещу него е отделено. След пускането му от ареста с мярка подписка той станал неоткриваем. Беглецът вече е обявен за издирване, като първоначално ще бъде търсен в местен мащаб, след това в национален, а ако не бъде открит, ще бъде издадена европейска заповед за неговия арест.
Обвиненията срещу холандеца са подобни на тези на Николов - че между януари и май 2012 година е придобил близо 60 кг кокаин, на 11 април е вкарал наркотика във Варна, като контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък. Имал намерение да изнесе за Западна Европа укритата в майсторски изработен тайник дрога.
Ако бъде признат за виновен първият обвинен за кокаиновата афера, Николов може да бъде наказан с лишаване от свобода от 15 до 20 години и глоба от 200 000 до 300 000 лева.