Пациентите на Спешна помощ ше бъдат групирани по зелен, жълт и червен код, потвърди вчера зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Най-спешен ще бъде червеният код, при който линейките трябва да бъдат на адрес до 8 минути. В него влизат инфарктите, инсултите и повикванията за деца. При втория по спешност жълт код пристигането на линейката трябва да стане до 20 минути, а при зеления - от 20 минути до два часа. За да се изпълни кодовата система, се предвижда увеличаване на екипите в цялата страна.
Това са неизпълними мечти, опонира д-р Недка Дикова от Спешна помощ - Русе, която е и член на Управителния съвет на Асоциацията на работещите в спешната помощ. Според нея увеличението на екипите в спешните центрове няма как да стане, защото просто няма кандидати. За последните пет години в Русе няма постъпил нито един лекар. Фелдшери пък не се обучават от години, а медицинските сестри не са подготвени за такава работа.
Концепцията на здравното министерство за медицинските стандарти, част от която е и кодовата система за спешната помощ, едва ли ще мине през парламента до края на годината и най-вероятно ще влезе в сила от 2016-а. Според д-р Дикова тя ще натовари работещите в Спешна помощ, защото всички ще искат линейката да бъде на адрес до 8 минути и, най-меко казано, ще пресилват оплакванията си.
Нашата асоциация очакваше тази концепция за медицинските стандарти да е свързана със законодателни промени, но на практика се оказа, че от министeрството дават съвети на Спешна помощ как да работи и какво трябва да има в линейките, каза още д-р Дикова.