Разпоредил съм засилена работа за пресичане на зачестилите напоследък телефонни измами, работим усилено за задържане на престъпниците, но и гражданите трябва да ни помогат. Това заяви вчера началникът на Областната дирекция на МВР Теодор Атанасов след поредната измама, при която 81-годишен мъж от Русе дал 3800 лева на непозната жена, след като повярвал на сценки по телефона, че синът му е пострадал в пожар и се налага спешна операция.
Това е вторият такъв случай за три дни. По-същия начин и 85-годишен дядо от Басарбово изгоря с 5000 лева, уж за да спаси обгорената си в пожар дъщеря. Мулето за прибиране на парите отново беше жена.
Наред с тази нова вариация действа и вече познатата схема с поръчани от близък климатици, за които трябва да се даде предплата.
Гражданите да сигнализират при всяко подобно обаждане, а не да си дават доверчиво спестяванията. По телефона не се обаждат нито лекари, нито полицаи, нито прокурори, нито управители на магазини. Когато някой иска пари под какъвто и да е предлог, това е 100% измама и е най-добре хората веднага да се свързват с тел.112, препоръча Теодор Атанасов.