Изцяло новият „Нисан NP300 Навара“ поставя нов еталон в сектора на 1-тонните пикапи, комбинирайки най-доброто от огромния опит на „Нисан“ в сегмента на кросоувърите и над 80 години опит в създаването и производството на здрави и умело проектирани пикапи.
Подобряване на комфорта и качеството, запазване на всепризнатите офроуд способности на „Навара“, издръжливост и товароносимост - това са били основните цели при проектирането на новия автомобил. Новият модел е изцяло нова версия на предишното поколение, със здраво шаси, което въвежда редица инженерни новости, проектирани, за да подобрят допълнително управляемостта и практичността. И използвайки същата кросоувър ДНК, която е основа при създаването на водещите в класовете си „Кашкай“, „Екс-Трейл“ и „Джук“, новият „Навара“ внася ново ниво на качествена изработка, стил, комфорт и качество, характерни за леките автомобили, както и нови технологии на пикап пазара.
Въвеждането на първата за пазара 5-годишна или 160 000 км заводска гаранция е допълнително доказателство за сигурността на новия „Навара“, осигурявайки допълнително спокойствие за клиентите.
Подобряването на финеса и осигуряването на удоволствие от шофирането, аналогично с това на кросоувър, бе ключов елемент от развитието на „NP300 Навара“, казват от компанията. За да постигне това, без да компрометира всепризнатите офроуд качества на автомобила, „Нисан“ проектира напълно ново многораменно задно окачване за модела Double Kab, като така осигури съществено подобрен комфорт и управление. Освен това то е с 20 кг по-леко от предишната конструкция с листови амортисьори.
King Cab може да се похвали със съществено актуализирана версия на окачването с листови амортисьори в сравнение с модела от предишното поколение. Основните му компоненти тежат със 7 кг по-малко от тези на предишната конструкция и осигуряват на King Cab 3,1% подобрение на ъгъла на заход на задните колела, като осигуряват и намаление на шума от движението по пътя.
Редом с иновативното развитие на „Нисан“, новата „Навара“ представя гама от нови технологии. В сектор, който традиционно трудно усвоява последните технологични разработки по отношение на комфорт и безопасност, пикапът поставя нов еталон за достъпна технология в автомобила. Around View Monitor и Forward Emergency Braking (FEB) са уникални за сегмента на пикапите и осигуряват на клиентите по-нови технологии, отколкото някога сме виждали в пикап. Допълнителни функции за комфорт и удобство включват Круиз контрол, Hill Descent Control (HDC) и Hill Start Assist (HSA), като всички те са разработени, за да отговорят на специфичните изисквания на клиентите на „NP300 Навара“. Същото важи и за безключовото влизане в автомобила, камерата за движение на заден ход и паркинг сензорите.
Напълно промененият дизайн на интериора осигурява първокласно пътуване. Всеки елемент в кабината е бил оптимизиран, за да предложи възможно най-доброто качество, комфорт, простор и практичност за водача и пътниците.
Сглобката на арматурното табло е променена цялостно, с изваян облик, който увеличава пространството в купето и дава чувство за простор. Предните седалки с опора за гръбначния стълб предлагат подобрена ергономия и по-висока бдителност. Подобно на бестселъра „Кашкай“, те са проектирани по технологии на NASA.
Допълнителни характеристики включват двузонов климатик за моделите King Cab и Double Cab, както и нова вентилация и дизайн на седалките отзад, които да гарантират комфортна среда за пътуването на пътниците.
Замислен и конструиран за специфичните изисквания и предпочитания на европейския пазар и произвеждан в Европа, „Навара“ е проектиран да предложи внушителен и същевременно спортен дизайн, с микс от изпъкнали и вдлъбнати повърхности, които осигуряват цялостен динамичен и дързък вид. Характерната V-образна радиаторна решетка на „Нисан“ и изпълнените във формата на бумеранг LED дневни светлини, осигуряват отличителните дизайнерски елементи на компанията.
Новият 2,3-литров dCi двигател на пикапа е с до 24% по-ефикасен спрямо двигателя, който заменя, и е най-чистият и най-икономичен в класа си. Предлаган в две версии, с мощност 118kW и 140kW, най-мощната версия въвежда за пръв път битурбо технологията и осигурява изключително ниски експлоатационни разходи, допълнени от съществено намаляване на CO2 eмисиите.
Добрите двигатели се нуждаят от добри трансмисии, затова моделът ще бъде лансиран с избор от две или четири задвижващи колела и избор между стандартната 6-степенна механична или 7-степенна автоматична скоростна кутия.
Както клиентите вече свикнаха да очакват, извън пътя новата „Навара“ е толкова способна, колкото и на асфалта. Системата за задвижване на четирите колела надгражда системата, монтирана в предишното поколение на модела, и осигурява уверено сцепление по неравен терен.
Знаейки, че собствениците на пикапи искат техните помощници да заслужат доверието им, товароносимостта и капацитетът на теглене на автомобила са подобрени в цялата гама. С полезен товар от над 1 тон в цялата гама на модела и впечатляващ капацитет на теглене от 3500 кг, новата „Навара“ е готова за най-трудните и взискателни задачи или развлечения.
Самият товарен отсек е дом на още иновации от страна на „Нисан. Те идват под формата на всепризнатата C-канална система за товарене. Със специални релси върху гърба на кабината и двете страни на товарния отсек собствениците разчитат на пълна гъвкавост, когато трябва да се обезопасят уязвими товари. Тъй като скобите се плъзгат по продължение на С-образните релси, дори и товарите с най-необичайни форми могат да се обезопасят без никакви проблеми.
За да помогнат още повече на собствениците, товарният леген на новия Double Cab е с 67 мм по-дълъг от предишния модел и има най-дългата дължина от 1578 мм в класа. Товарният леген на King Cab е дълъг 1788 мм.
„След като произведохме първия ни пикап през 1935 година, над 14 милиона клиенти в 180 държави по света свикнаха да разчитат на пикапите „Нисан“, за да превозват своите семейства, колеги и товари, понякога в най-трудните терени. Пикапите ни често са били живителната сила в своите общности и доверен работен партньор за бизнес и търговия. Сега, в своето 12-о поколение, ние впрегнахме този опит и обратната връзка от нашите клиенти, за да разработим новия „Нисан NP300 Навара“, който поставя нов стандарт по отношение на динамика, изисканост, удобство и текущи разходи в сегмента“, казва един от директорите на „Нисан Европа“ Понз Пандикутира.
Напълно новата „NP300 Навара“ ще направи своя европейски дебют по време на Автомобилен салон Франкфурт на 15 септември, когато ще бъде разпространена допълнителна информация. Окончателните технически характеристики и цени ще варират в зависимост от пазара и ще бъдат обявени около датата на лансиране на модела.