Принципите на УЕФА с така наречения финансов феърплей са лъжа, измама и лицемерие. В основата те са изискване клубовете да не харчат повече пари, отколкото имат всъщност. Европейската централа обаче мълчи безучастно, когато богатите клубове купуват готови футболисти на баснословни цени и обезсмислят напълно конкуренцията на отборите от Източна Европа и скандинавските страни.
Само преди месец мениджърът на „Челси“ Жозе Моуриньо се заяде с „Манчестър Сити“, че „гражданите“ не играят честно, привличайки нови и нови звезди. Ние, каза тогава скромно Моуриньо, няма да правим като тях и ще се борим мъжки с наличните играчи.
След лошото начало във Висшата лига португалецът обърна плочата и трескаво заговори, че отборът му няма как да е конкурентен, ако не спазари нови футболисти. Собственикът на клуба Роман Абрамович веднага извади 30 милиона евро за нападателя на „Барселона“ Педро Родригес! А от два дни медиите в Англия гърмят, че „Челси“ гласи умопомрачителните 159 милиона евро за защитника на „Евертън“ Джон Стоунс и за халфа на „Ювентус“ Пол Погба! 
„Сити“ не остана назад - отговорът бяха 75 милиона евро за звездата на „Волфсбург“ Кевин де Бройне! 
„Манчестър Юнайтед“ пък купи най-силния холандец - Депай! И оферира с 200 милиона за звездата на „Барселона“ Неймар, но вчера стана ясно, че той ще преподпише с каталунците. Освен ако не става дума за ход, който да вдигне още по-високо цената му.
30 милиона евро като при трансфера на Педро биха били златна мина за отбори като „Динамо“ /Загреб/, „Макаби“ /Тел Авив/, „Гент“, „Малмьо“, БАТЕ /Борисов/, „Астана“ /втори пробив на Станимир Стоилов като треньор на тим в групите на Шампионската лига!/, които ще мерят сили с баровците в най-комерсиалния европейски турнир. С повече късмет те могат да си докарат най-много 7-8 милиона евро от трохите с наградния фонд в Лигата.
При тази ножица между бедни и богати вече няма как европейският клубен шампион да е отбор като „Стяуа“ и „Цървена звезда“. Романтичните времена, когато в турнира участваха само шампионите на отделните държави, отминаха безвъзвратно. УЕФА обаче нищо не казва за финансовия феърплей в тази му част, защото играе по свирката на грандовете. Защото там са големите пари от тв правата и спонсорите на Лигата.  
Дори от Запад се обади глас на възмущение от бясната и необуздана надпревара на трансферния пазар. 
„Англичаните не разбират, че не всичко във футбола е пари. Някой трябва да се опълчи срещу безумната им политика. Гарантирам, че покрай тези скъпи чужденци Англия няма да стане световен шампион още 50 години“, заяви изпълнителният директор на „Борусия“ /Дортумнд/ Ханс-Йоахим Вацке.
В европейската централа едва ли са размислили за миг, че човекът говори всъщност за най-простите и изначални правила в лицемерния кодекс на УЕФА за финансовия феърплей. Освен това квотите с участници в Шампионската лига от богатите държави ще растат с всяка година и отбори като „Астана“, БАТЕ и „Малмьо“ вече няма да имат шанс да припарят даже до групите на турнира. За тимовете от българската черга пък няма какво да говорим.