Заради законови пропуски Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не може да извърши анализ на пазара на горива, тъй като не може да получи информация от Националната агенция за приходите (НАП) и митниците. Това стана ясно от думите на говорителя на антимонополния орган Марио Гаврилов. По тази причина и регулаторът не разполага с данни от двете институции, за да извърши в пълна степен секторния анализ на пазара за горива, заяви Гаврилов пред БНТ.

Той припомни, че още през 2011 г., когато отново е правена такава проверка, регулаторът се е сблъскал с подобен проблем. Тогава е било изпратено искане КЗК да бъде добавена в списъка с институции, които могат да боравят с чувствителна данъчна информация, но това не се е случило.

По думите му, ако това не бъде променено, КЗК ще може да изготви доклада си за състоянието на пазара едностранно, като ще разчита само на базата на данните от бензиностанциите.

Гаврилов обясни, че при сегашната си проверка комисията разчита и на „добрата воля“ на участниците на пазара да изпратят в законовия срок исканата информация. Следващата стъпка е данните да се анализират и ако има нужда се отправят допълнителни въпроси или се търси информация от държавни институции.

Той добави, че при започване на евентуално производство за картел на пазара за горива КЗК трябва да уведоми Европейската комисия. При финално решение, че има нарушение на нормалните бизнес практики на пазара, то трябва да бъде съгласувано с Брюксел.

„Не можем да си позволим свободни интерпретации извън законово установените за пазарен картел“, каза Гаврилов.