Русе е сред петте претенденти за приза за най-четящ град и при успех за трети път ще се поздрави с отличието след победите през 2012 и 2013 година. Разликите между броя на регистрираните в кампанията деца и броя на прочетените от тях книги в Русе, Самоков, Видин, Перник и Габрово са малки и макар че общото население на последните четири града е по-малко от това на Малката Виена, всеки от тях има шанс да спечели наградата. 
Победителите от цялата кампания „Забавно лятно четене“, инициирана от българския детски портал Az-deteto.bg, където става и регистрацията на участниците, ще станат ясни на 13 септември, когато ще се състои големият финал.. Заедно с авторите на сайта съорганизатори са Българската библиотечно-информационна асоциация, фондация „Глобални библиотеки - България“, УНИЦЕФ, „Заедно в час“, издателство „Ентусиаст“ и книжарници „Сиела“. Проектът се съфинансира от програма „Култура“ на Столична община за 2015 г.
Два дни преди старта на учебната година ще бъдат раздадени награди на най-активните малки читатели в категориите „Най-четящо дете“, „Най-четящо училище“, „Най-четящ град“, „Най-активен читател“ и „Най-млад читател“.
Освен традиционната национална надпревара, „Забавното лятно четене“ тази година за втори път организира конкурс по творческо писане на тема „Моето невероятно лятно приключение“, като на 13 септември ще бъдат обявени двамата победители. 
Инициативата „Забавното лятно четене“ се проведе за пръв път през 2011 г. Основната й цел е да насърчава детското четене, като дава реално измерими резултати. От старта на кампанията досега участие са взели над 11 000 деца, а прочетените книги са близо 50 000.