Инж.Явор Стефанов е на 23 години. Завършил е Електротехникума и Русенския университет. Той е създателят на приложението „Матура БГ“, което помага на зрелостниците в подготовката им за финалния изпит по български език в средното им образование.

- Инж.Стефанов, вашето приложение за подготовка на зрелостници вече седмица е достъпно и безплатно. Има ли ограничения за използването му?
- Приложението може да се тегли от всеки, който работи с мобилно устройство на системата Андроид, през Google Play. Все още не съм го приспособил за американската система iOS, но това е въпрос на малко свободно време от моя страна.
- Каква е историята, за да се захванете именно с тази работа?
- Идеята ми дойде от факта, че братовчед ми се готви в момента за матура. Виждам, че вместо да заляга над учебниците, предпочита да си „разцъква“ телефона. Тогава ми дойде на ум, че ако има такова приложение, той, а и други като него, биха могли да отворят приложението и да научат нещо ново, да потренират, дори във времето, когато изчакват някого на кафе.
- На вас лично тежка ли ви беше матурата по български?
- Не, защото аз предварително се бях явил на кандидат-студентски изпити в университета и от мен се искаше да имам само положителна оценка на матурата. Нямаше значение колко ще имам, тъй като бях сигурен студент. Иначе имам някаква отдавнашна страст към литературата и дори съм се изкушавал да пиша сам произведения.
- Как стигнахте до създаването на приложения?
- Завършил съм Русенския университет и в момента съм в магистърски курс пак тук. Интересът ми към създаването на приложения обаче беше провокиран в Турция, където бях изпратен като студент за обмен по програма „Еразъм“. В университета „Бахчешехир“ - Истанбул, който е частен и много реномиран, в продължение на четири месеца разработвах дипломната си работа. Темата беше зададена от Министерството на здравеопазването на Турция. Неслучайно го казвам, тъй като при нас темите за дипломни работи, общо взето, не се развиват и не са нужни на никого. Тази обаче засягаше реален проблем и според правилата на Турция одобрената разработка става собственост на университета и се финансира от държавата.
Заданието беше да се направи приложение, което да подпомага живота на деца, болни от диабет. Чрез приложението може самото дете да следи кръвната си захар, да изчислява калории и да избира храни, като всичко е под формата на игра. Ако си спомняте някогашните модерни тамагочита, ще разберете по-добре как нанасяш определени данни и на дисплея се появява оценка за състоянието на тялото - дали то е получило нужните калории, дали има нужда от нещо и от какво точно. Колкото и да обясняваш на едно дете, че не бива да посяга към вафлата, то трудно се въздържа и затова на помощ идва приложението.
- Какво се случи с това приложение?
- Нямам никаква идея какво се е случило нататък, тъй като то не е моя собственост.
- Ако се върнем към „Матури БГ“, бихте ли казали колко време отне изработването му?
- Някъде около 6 часа - за няколко дни, след работа. Идеята ми беше не просто да покажа колко не знаят абитуриентите, а да научат поне нещо. Точно това е причината да не излиза накрая резултат с оценка, а възможност потребителите да се свържат с мен по имейл. Всички въпроси, които съм включил, са от сайта на Министерството на образованието за тренировъчни изпити и матурата от миналата година. Другото, което смятах за важно, е да не излиза просто надпис „Грешка!“, а да покажа верния отговор.
- Мислили ли сте, че по този начин заобикаляте мощните издателства и авторски колективи, които всяка година издават нови тестове за подготовка за матурите?
- И дотам може да се стигне. Аз не съм филолог, а разработчик, но имам достатъчно много приятели, които преподават в училищата и са наясно с материята. Можем да ъпгрейдваме приложението и така, вместо да се купуват постоянно нови книжки с тестове, ще се ползва само едно приложение.
- Възможно ли е тогава то да стане платено?
- Засега е напълно безплатно и не съм поставил никаква реклама. Целта ми не е да заемам вниманието на потребителите с излишна информация, а да помогна на учениците.
- Приложенията ли са новият начин на учене?
- Според мен интернет и приложенията трябва да са направени така, че да помагат на децата в обучението им, а не само за забавление. Това е огромен ресурс, който трябва да бъде използван за добри цели. Повечето млади хора са в таблетите и смартфоните - на тях там им е приятно и там предпочитат да остават. Не ги привличат книжните тела на учебниците и това е нормално за тяхното поколение. Въпросът е как образованието може да достигне до тях чрез интернет и новите технологии. Добре е да се следва стандартът, който младите хора налагат, а не да им се спира развитието с методи отпреди 100 години.
- В Русенския университет преподава ли се по тези нови технологии?
- Да и преподавателите, които си служат с тях, са най-интересни, залите им са пълни със студенти. Ще ви дам пример само с проф.Ангел Смрикаров - достатъчно добре известен и като зам.ректор. Той преподава на интерактивна дъска и всяка лекция започва или свършва с нещо ново, което се е случило в света на технологиите. Знаете, че те се развиват светкавично и ако не си в час, изоставаш фатално като специалист. Той дори кани студентите да разкажат нещо ново и така обучението е взаимно и се скъсява дистанцията.
- В какво ще се състои вашата магистърска защита?
- Не бих искал да издавам всичко, но ще кажа, че разработвам приложение за позициониране в кампуса на университета без нужда от GPS и WiFi. Така ако един нов студент попадне в университета, той ще може добре да се ориентира къде точно му е лекцията и по какво. Знаете, че нашият университет има много корпуси и това обърква новобранците. Приложението ще им помага да се ориентират и опознават училището.