Километрични опашки от коли и тежки камиони, изнервени шофьори, още по-изнервени гранични и митнически служители. Това е картината на Дунав мост и в района около него, откакто започна основният ремонт на румънската част на съоръжението. През последните дни обаче ситуацията придоби направо драматични краски, след като румънски шофьор не се съобрази с разпореждане на пътен полицай и мина с тира си през крака му. И шофьори, и пътници се оплакват, че по протежение на образувалите се опашки няма химически тоалетни, няма и вода откъде да си купят в прословутите русенски жеги, които доскоро бяха налегнали града. Проблеми с обработката на документите на българския контролен пункт няма, дори от митницата казаха, че техните служители обслужват автомобилите по опашката, за да им спестят чакане и пред бариерата.
Според официална информация преминаването по Дунав мост се бави с 40 до 60 минути, но
шофьори твърдят, че чакат по 4-5 и повече часа
Освен че ремонтът е тежък и заради него е затворено едното платно по трасето, стана ясно още, че допълнително забавяне на трафика има и от ръчно регулиран светофар от румънска страна. По принцип интервалът му е 50 минути, но през деня в повечето случаи съседите давали предимство на чакащите на ГКПП Гюргево камиони. В интерес на истината там опашките са по-дълги от русенските.
Какво правят румънците на моста? Русенският кореспондент на БГНЕС Емил Димитров успя да се разходи до невралгичната част и да заснеме ремонта, който очевидно е много сериозен и в сравнение с който българската рехабилитация на съоръжението през 2011 г. е по-скоро козметична. Всъщност и отделените суми от двете страни са несравними: България - 1,7 млн. лева, Румъния - 30 млн. евро.
В момента по моста
едното платно е заето от скеле, на което румънски работници смъкват старата боя от металната конструкция
с пясъкоструйки. Цялата румънска част ще бъде пребоядисана, включително и страничните мантинели. Има и една лоша новина за шофьорите с все още неясни дати: заради подмяна на разрушени бетонни плочи движението по моста ще бъде изцяло спряно, дори и за влакове, за 8 часа през деня вероятно 3 пъти, тъй като не трябва да има никакви вибрации по съоръжението. Кога ще се случи това, румънските власти обещават да кажат достатъчно рано. Но вероятно ще изчакат да свърши летният сезон, който е на финала си, и всъщност големите опашки най-вече от автомобили се дължат предимно на прибиращите се у дома румънци, летували в нашите или гръцките курорти, и на гастарбайтери, които пътуват към Западна Европа.
Впрочем почти така обяснява ситуацията пред БГНЕС и зам.областният управител Явор Янчев, който
към летовниците прибавя камионите и летището в Букурещ
„Летният сезон е отпускарски и това налага предимно петък, събота и неделя румънските граждани да влизат и да излизат от територията на нашата страна. Те отиват да почиват и се връщат от почивка и предпочитаният маршрут е през Дунав мост. Това налага и създава предпоставки за допълнително задръстване. Другият момент е големият поток от товарни автомобили. Не на последно място близостта на столицата Букурещ с нашата страна, която има доста бизнес контакти. Има доста наши граждани, които предпочитат да ползват летището на Букурещ и това също създава натовареност на съоръжението Дунав мост“, казва Янчев.
Една от предприетите мерки за облекчаване на трафика е разделянето на автомобилния поток на две - камиони и леки коли.
Тировете вече влизат от бившия товарен портал на пункта и изчакват по пътя за Силистра
където през почивните дни опашката стигна до Бабово. След това обаче двата потока отново се сливат и пак се образуват задръствания, а нерваците зад волана гледат да прередят и стават инциденти. Янчев препоръчва шофьорите да са толерантни един към друг и да имат предвид, че преминаването през моста ще им струва час-час и половина изгубено време. Точно затова смята, че не е необходимо да се поставят химически тоалетни по протежение на опашките, каквито искания изразиха и пред „Утро“ блокирани в километрична редица шофьори. „Изчакването е в рамките на часове, а не на дни“, казва Янчев и обяснява, че тоалетни има само на самия пункт, които са ремонтирани и оборудвани с необходимото.
Ремонтът на румънската част на Дунав мост най-вероятно ще приключи в късната есен
и съществено подобрение на ситуацията не се очаква да има скоро. Летовниците ще свършат, но камиони винаги има, а летището е предпочитано, защото е по-близо и по-удобно от софийското. От Главна дирекция „Гранична полиция“ отново призоваха шофьорите да използват алтернативни маршрути по шосе през Дунав мост 2 при Видин-Калафат, Кардам-Негру вода и Дуранкулак-Вама Веке или да се придвижат на румънска територия с ферибот при Оряхово-Бекет, Никопол-Турну Мъгуреле, Свищов-Зимнича, Силистра-Остров.