Служители от Специализираното звено за бързо реагиране обезвредиха въоръжен с пистолет пенсиониран полицай, болен от шизофрения. Акцията се проведе за броени минути вчера след 10 часа в бл.“Сердика“ от седем екипирани с бронежилетки, щитове и каски със стъклени маски на лицата служители, като двама от тях бяха с пушки помпи. Три полицейски коли конвоираха линейката с пациента до Психодиспансера.
Мъжът е 63-годишен бивш квартален отговорник към Първо РПУ, пенсиониран през 2007 година. От 2008-а офицерът от запаса започнал да посещава Областния диспансер за психично болни за лечение на шизофрения. От два дни имал доста неадекватно поведение и понеже притежавал законен пистолет, който вчера сутринта размахвал в апартамента, съпругата му се обадила в полицията.
„Получих сигнала в 9.30 часа и веднага разпоредих на място да отидат служители от специализираното полицейско звено с пълна екипировка, тъй като не се знае как бившият колега ще ги посрещне“, каза вчера за „Утро“ директорът на Областната дирекция на МВР гл.инспектор Георги Великов.
В началото в блок „Сердика“ отишли два полицейски автомобила, но пенсионираният полицай отказал да отвори вратата. Тогава на помощ се притекли още двама спецполицаи с пушки помпи. Момчетата са успели да обезвредят пациента, без да използват сила, посочи Георги Великов.
Започва процедура по отнемане на оръжието на бившия полицай поради психичното му заболяване.