Натрошени стъкла и нападали метални части от конструкцията на покрива свариха работещите в Художествената галерия вчера сутринта при пристигането си на работа. Оказа се, че в понеделник, когато Галерията има почивен ден, малко след един часа следобед част от стъкления покрив е рухнал. Това е станало в залата, където са подредени платна на художници-юбиляри от фондовете на РХГ. За щастие картините, сред които е и шедьовърът „Голо тяло“ на Дечко Узунов, не са пострадали.
В ранния следобед вчера кметът на Русе Пламен Стоилов и и.д. главният архитект Живка Бучуковска огледаха на място щетите след неприятния инцидент.
Възможно е снегът върху армираните стъкла на покрива да е натежал, но по-вероятно е някой от съседния блок, който е „подпрял“ галерията, да е изхвърлял сняг върху покрива й.
Многократно сме предупреждавали хората от кооперацията да не хвърлят нищо по нашия покрив, дори бяхме сложили предпазна мрежа, обясни директорката на РХГ Елена Великова. Вчера обаче стана ясно, че всъщност мрежата е изчезнала.
Трябва да се вземат незабавни мерки, за да се поправят щетите. На първо време приоритетно ще се поправи покривът, а след това ще се търсят възможности и за цялостен ремонт на сградата, коментира той, каза кметът Стоилов.
Галерията има нужда от грижи, защото за два месеца и половина цепнатините в друга зала са се разширили с половин сантиметър, каза Великова, като обясни, че всъщност цялостен ремонт на сградата не е правен от нейното построяване.
Ще бъде направена геодезична експертиза, за да се види на какво се дължат пукнатините, увери Пламен Стоилов. За укрепването на тази част от галерията ще се търсят средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, каза той. Кметът е на мнение, че най-добрият вариант е да се търси финансиране по европейски проекти, за които РХГ може да кандидатства заедно с Пантеона на възрожденците. Другият вариант е да бъдат заделени пари от приватизацията. На първо време за поправката на стъкленият покрив са нужни около 600 лева. За ремонта на цялата сграда ще се търсят 1,3 млн. лева.