Жители на Ветово, Бъзън и Смирненски са се вдигнали да помагат с каквото могат на петчленното семейство от Ветово, чиято къща бе срутена до основи от взрив на газова бутилка на 18 януари. Експлозията съсипа дълго ремонтирания и обзавеждан дом тъкмо когато стопаните му го бяха изпипали според мечтите си, но за щастие нямаше човешки жертви и сега оцелелите започват да градят живота си наново.
В шест магазина във Ветово се събират дарения за останалите без покрив хора. В Смирненски и Бъзън хората също събират пари в местните хранителни магазини, а бизнесмен от Бъзън е направил и лично дарение, което не иска да огласява. Трогателен жест е направил и възрастен мъж от Пловдив, който чул за трагедията по телевизията и изпратил 100 лева от оскъдната си пенсия, разказа вчера кметът на Ветово Георги Георгиев.
В момента семейството е настанено в свободна къща на техни близки в очакване да започне строеж на ново жилище напролет.
„Много приятели и близки на семейството и техниката на ветовските фирми „Империал билд“ и „Интертранс“ помогнаха за разчистване на терена и изнасяне на отломките на сметището“, посочи кметът Георгиев.
Общината ще се включи в спасителната акция с безплатен проект за нова къща, а при самия строеж ще помогне с материали, труд и машини.
Директорът на фирма „Каолин“ също е обещал безплатни материали.
След две седмици ще бъдат отворени кутиите за дарения в магазините във Ветово, Бъзън и Смирненски и парите ще бъдат връчени на семейството. Към тях ще се прибавят и събраните от общинарите при посещенията им в различни фирми 1100 лева, а двете момичета на фамилията вече получиха 450 лева. Те са от благотворителен базар на саморъчно изготвени предмети и сувенири на децата от ветовското СОУ „Васил Левски“. Отделно училището им е предоставило безплатни учебници, тетрадки и помагала.