За цялата минала година новозаболелите от различни видове онкологични заболявания в Русенска област са 1181, а в регистъра фигурират общо 12 057 жители на областта. Тези данни съобщи управителят на Комплексния онкологичен център в Русе д-р Камен Кожухаров във вчерашния Световен ден за борба с рака.
При жените най-чести са случаите на рак на гърдата - 138 за миналата година, следвани от тези на матката - 80. За мъжете водещо заболяване е ракът на белите дробове, от който страдат нови 127 души. На второ място е ракът на простатата - 75. Миналата година е била фатална за 1241 човека от Русенска област, които са изгубили битката с коварната болест.
За сравнение през 2012 г. новозаболелите са били 1245, а са починали 1048. Тези данни показват, че усилията ни не са напразни и имаме повишена преживяемост, коментира още д-р Кожухаров. Той допълни, че в Онкологичния център са се увеличили пациентите, които са лекувани стационарно, тъй като лечебното заведение е предпочитано от хора и от съседни области.
Вчерашният Световен ден за борба с рака имаше за цел да разбие митовете, че ракът е неоткриваем, нищо не може да се направи като лечение, не бива да се говори за онкологичните заболявания. Дали ще има ефект и какъв ще бъде той от националната кампания „Спри и се прегледай!“, ще стане ясно след около две години, когато се обобщят данните и се прецени в какъв стадий на болестта са били обхванати целевите групи, каза още д-р Кожухаров.