Без значителен успех приключиха вчерашните консултации за състава на Общинската избирателна комисия /ОИК/ в Русе, тъй като партиите не се разбраха кой да заеме зам. председателското и секретарското място. Те ще бъдат определени от Централната избирателна комисия.
Участниците в консултациите, които се проведоха при кмета Пламен Стоилов, обаче се споразумяха комисията да бъде оглавена от Асен Станчев от ГЕРБ. Всъщност за председателското място настояваха само ГЕРБ, като общинският съветник Емил Милушев се мотивира с това, че партията е най-многобройно представената в Парламента. Големият спор възникна за зам. председателското място, за което настояваха четири партии - БСП, Реформаторският блок, ДПС и „Атака“. Впоследствие в името на разбирателството Божидар Йотов от БСП каза, че са склонни да освободят мястото, ако се постигне консенсус за секретарското място.
Въпреки това за зам.-председател трябва да бъдат избрани двама души, а кандидатите бяха трима. 
Любомир Владимиров от „Атака“ заяви, че партията е единствената опозиционна политическа сила в Народното събрание, а опозицията трябва да има представител в ръководството на Общинската избирателна комисия. От Реформаторския блок пък мотивираха предложението си с това, че са част от управляващата коалиция. Никоя от трите политически сили, които претендираха за зам.-председател на ОИК, не отстъпи. 
Всъщност консенсус не беше постигнат и за секретарското място, тъй като за него освен БСП напираше и АБВ. 
Другите две парламентарно представени сили  -Патриотичният фронт и „България без цензура“, представлявана от ексдепутата от ССД и действащ общински съветник, поискаха да имат само член в избирателната комисия. 
Така след по-малко от половин час консултации кметът предложи решението за разпределението на постовете да вземе Централната избирателна комисия и закри консултациите. В 13-членната Общинска избирателна комисия ГЕРБ ще има 4 места, БСП и ДПС - по 2, а ПФ, РБ, АБВ, Атака и „България без цензура“ по едно.