Подписка за изграждането на лиман в зоната около 492-493 км (след Музея на транспорта до затона на Захарната фабрика) е внесена в понеделник в общинската администрация. Тя е подкрепена от около 150 русенци, които обичат реката и са на мнение, че проблемите могат да бъдат решени комплексно, само ако в този район се изгради затон. Подписката е инициирана от Дамян Лазаров, който я е прекратил в неделя, но все още продължават да му се обаждат хора. Той предлага съществуващият проект за крайбрежието в този район да бъде преработен, като се предвиди лиман, в който да се създадат подходящи условия за съхранение на плавателни съдове. Освен това идеята му е там да има рибарско селище в комбинация с яхтено пристанище, както и плаващ басейн с плаж. В него могат да се разположат на секции понтони за швартоване на яхти, моторници, лодки, скутери, ремонтна база за мотори, плавателни средства. Това е единственото подходящо място, защото е мека вода, тоест без големи течения, обясни Лазаров. 
Той предлага подходът на траповете от стената до понтоните да бъде шарнирен, за да следва нивото на реката, а стената да е терасовидна, за да има нормален подход до водата. Според него така изработен, комплексът ще има съвременен европейски вид. 
Лазаров е категоричен, че Русе е единственият град в света с такава река и такива мащаби, в който официално няма рибарско селище. „Вероятно няма друг град с такова невероятно минало и претенции, който по ред съображения със стечение на времето да е отчуждил и да продължава да отчуждава гражданите от великата река Дунав - никакви условия за отдих, спорт, спортен и професионален риболов. Ликвидирани бяха многобройните лодкостоянки от остров Люляка до Дунав мост, чрез които русенци имаха възможност да укрепват здравето си и да се възползват от красотите на реката“, е написал Лазаров в заявлението си до кмета Пламен Стоилов. 
Това предложение ще се даде на архитектите, изработили проекта, като те ще преценят как да се адаптира с подробните устройствени планове. Идеята е много добра, защото е свързана с изграждане на яхтено пристанище и лиман, а това са неща, които трябва да ги има, каза кметът Пламен Стоилов, като допълни, че ще се отчете мнението на гилдията.