Елен Пико помага на безработните отново да си стъпят на краката чрез т.нар. Дърво на успеха.

Прерисувайте предложената схема. Започнете попълването и от клоните, като запишете във всеки от тях по един аспект от представата ви за идеален живот в професионален и в личен план. Може например да отбележите "да направя кариера", "да ходя в командировки", "да работя само за себе си", "да печеля добре", "да си купя кон", "да срещна половинката си", "да притежавам апартамент с изглед към морето", "да имам деца".

След това преминете към корените. Напишете върху всеки от тях по едно от уменията, които сте придобили през годините. Например "знам да изслушвам хората", "давам добри съвети", "умея да анализирам", "привличам нови клиенти", "издържлив съм".
Върху ствола на дървото напишете вродените си таланти. Може например да отбележите "умение да яздя" и "бързо научавам чужди езици".

Под корените напишете най-важните за вас ценности. Свържете всяка от тях с някаква нужда. Ако за вас свободата е от голямо значение, е желателно да се насочите към професия, която позволява сами да определяте работния си график. Общителни ли сте, ще се чувствате добре на пост, на който срещате много хора. Държите ли повече от всичко на личното си мнение, хубаво е да нямате пряк ръководител.

Разгледайте внимателно схемата. Като групирате всичките и елементи, ще откриете мечтаната от вас професия. Щом бързо учите чужди езици, умеете да яздите, искате да живеете край морето, да имате добри доходи, общителни сте и имате нужда от повече свободно време, за да се грижите за семейството си, значи от вас става отличен инструктор по езда за чужденци в някой крайморски курорт.

Над дървото напишете какъв би бил приносът ви към света, ако упражнявате тази професия. Например "Ще създавам положителни емоции у хората и ще ги уча да общуват с животните и природата".