Водата с лимон сутрин обикновено е основа за всяка диета за детоксикация и напитка, в чието действие звездите от шоубизнеса се кълнат, пише „Дейли мейл“.

Въпреки че сега е много модерно да започваме деня си с чаша вода с лимон, експерти предупреждават, че това може да се отрази зле на зъбите ни.

Напитката – любима на Гуинет Полтроу, Дженифър Анистън и Клаудия Шифър – се свързва с много ползи за здравето.

Защитници на този сутрешен навик твърдят, че той събужда черния дроб и помага за бързото изхвърляне на токсините, стимулира храносмилателната система, помага за отслабване и действа добре при чувствителен стомах.

Но зъболекари предупреждават, че киселинността на тази напитка може да наруши зъбния емайл и да доведе до петна и обезцветяване на зъбите.

Проф. Деймиън Уалмсли – част от британската зъболекарска асоциация, твърди, че според изследванията колкото по-кисела е една напитка, толкова повече вреди на зъбите.

Специалистът предупреждава, че лимоновият сок е особено вреден – и то ако е в комбинация с топла вода.

„Лимоновият сок има pH между 2 и 3 и е доста киселинен. Температурата на водата увеличава този ефект, защото ерозията е по-силна при по-високи температури“, обяснява проф. Уалмсли.

Д-р Найджъл Картър също смята, че лимонът в гореща вода може да доведе до зъбна ерозия.

„Лимонът в гореща вода е добър източник на витамин С, но може да навреди на зъбите. Проблемът е в киселинността на напитката. Ако се консумира редовно, ще доведе до омекване и износване на емайла на зъбите – по-известно като зъбна ерозия“, обяснява специалистът.

„Зъболекарите забелязват увеличение на случаите на дентална ерозия поради употреба на кисели газирани напитки“, пояснява още д-р Картър.

За да се намали ефектът на ерозия, специалистът препоръчва да консумирате водата с лимон през сламка, за да не засяга зъбите. Друг съвет е да изпиваме напитката на един дъх, за да може киселинността да засегне зъбите за възможно най-кратко време.