103 кг пластмасови капачки са събрани в трите събирателни пункта в Русе - двата офиса на „Форум - чуждоезикови услуги“ на ул. „Петко Д. Петков“ 7 и „Александровска“ 38 и салон „Волена“ на пл. „Свобода“ 7, и са предадени на организация за рециклиране на отпадъци. С това градът се нарежда на едно от първите места по активност в събирането на 12-тия тон в кампанията „Капачки в действие“, каза за „Утро“ представителят на фондацията „Идея в действие“ Ива Колева. Освен това Русе вече има и своя първи доброволец в лицето на младия Лъчезар Симеонов, който със собствен транспорт събира от пунктовете пълните с капачки чували и ги извозва до фирма „Епо Нова България“. Тя пък от миналия месец за своя сметка транспортира събраните в Русе капачки до Пловдив за рециклиране и също активно се включва в благотворителната кампания. 
Зелената кауза, която обединява грижата за природата на България с грижата за децата в институциите, успя да привлече стотици русенци, институции, заведения за обществено хранене, като жителите на Свищов също често носят събраните капачки в пунктовете в Русе. 
 От 12-тия тон капачки бе дарена нова готварска печка на центъра за настаняване от семеен тип в село Бърдарски геран, община Бяла Слатина. Там са настанени 30 деца от 3 до 18 годишна възраст, за които ежедневно се приготвя топла храна. 
Фондация „Идея в действие“ доказа за пореден път, че лятото е силен сезон не само за туризма в България. Кампанията набира все по-голяма скорост и вече завладя цялата страна, а всеки, който желае да стане част от благотворителната кауза, може да се свърже с организаторите от фондация „Идея в действие“ на [email protected].
С разрастване на кампанията „Капачки в действие“ и обратната връзка, която получават от подкрепящите ги в страната, от фондацията вярват, че ще имат възможност да я обогатят с допълнителни дейности. За тях обаче търсят подходящо финансиране и се надяват на подкрепа от спонсори.