Блок „Баба Тонка“ в кв. „Родина“ се разцепи, стените на апартаментите се пропукаха, тухлите в мазите също са нацепени, а вратите на няколко гаража са окривени и се отварят много трудно, алармираха живеещите там, които са притеснени за имотите си. Проблемът тревожи хората вече трета седмица, като те са решени да си търсят правата в съда.
Всичко започнало на 2 август, когато по думите на няколко човека улицата пред два от входовете на блока пропаднала заради строителните дейности по пробива „Кауфланд“ и станала авария на водопровода. 
През нощта на втори срещу трети август видях, че служители работеха, а в понеделник заринаха и асфалтираха улицата, разказа Димитър Димитров, който се е заел с разрешването на проблема и е писал жалби до общината и Регионалния отдел на Националния строителен контрол. 
Хората разказват, че е имало изкоп на няколко места и работници са свързвали новите със старите тръби. Вероятно водопроводът се е скъсал, защото през деня имаше теч, а мазите ни се напълниха с вода, допълниха те. Екип на ВиК цяла нощ е отводнявал, но въпреки това в мазите им е останал половин метър вода, а калта все още личи по вратите и по бурканите със зимнина. 
През нощта се чу страшно силен шум, все едно някой прави ремонт. На сутринта видях падналата мазилка и пропуканите стени, обясни Гергана, чийто апартамент е засегнат. 
Хората са категорични, че заради водата са се получили деформации в конструкцията на сградата и блокът е улегнал, като между два от входовете има огромна цепнатина. Вследствие на влагата пък стените в апартаментите започват да се пропукват, а вратите провисват и не могат да се затварят. 
„Изцяло следим случая от самото начало на аварията. Тя е от водопровод на ВиК, която няма нищо общо с пробива „Кауфланд“. Определени хора умишлено саботират хубавите неща, които се случват в града. От самото началото те саботират пробива „Кауфланд“ и предизборно се опитват да създават психоза“, коментира за „Утро“ кметът Пламен Стоилов. Той подчерта, че блок „Баба Тонка“ е включен в Националната програма за саниране и предстои обществена поръчка за обследването и изготвянето на техническия паспорт на сградата. Конструктивното възстановяване и основният ремонт в зависимост от повредите, настъпили по време на експлоатацията на сградата, които са предписани като задължителни в техническото обследване, ще бъдат извършени по програмата. 
„Аварията не е причина за тези нацепвания. Тя е овладяна за 10 часа. Изпомпването е започнало още на втория час и водата не е имала време да действа. Няма как за 10 часа да събори блокът“, каза за „Утро“ шефът на ВиК Сава Савов, като допълни, че блокът има проблем с канализацията вътре в самата сграда. Той посочи, че „Баба Тонка“ няма водоплътен тротоар и дъждовната вода попада директно в основите на блока. Освен това канализацията е стара и при екстремни ситуации не може да поеме водата. „Получихме сигнала в 16:35 часа и веднага дежурният екип започна да отстранява аварията. До три часа през нощта екипът е работил, като паралелно с отстраняването на аварията специализирана машина е отводнила и мазите“, уточни Савов.