В началото на седмицата стартира жътвата на слънчогледа и царевицата в Русенско, съобщи директорът на Областна дирекция „Земеделие“ Борислава Братоева. Поради специфичните метеорологични условия тази година прибирането и на двете култури ще върви едновременно. 
Първите данни са от общините Бяла и Сливо поле и те показват среден добив от 328 кг от декар слънчоглед и 591 кг от декар царевица. Ожънатите декари обаче са едва около 1500, така че е твърде рано за оценки, каза Братоева. Със слънчоглед са засети 444 852 дка, а с царевица - 241 134 дка.
От приключилите кампании за прибиране на пшеница, ечемик и рапица Областната дирекция „Земеделие“ отчита средни добиви от съответно 530 кг/дка, 489 кг/дка и 290 кг/дка.
Земеделските служби работят по споразуменията за комасиране на парцелите, които се сключват до началото на следващата кампания и се подготвят за предстоящите теренни проверки, които ще продължат до 10 oктомври. Новият момент тази година е, че експертите на общинските служби ще трябва да прозвънят всички фермери по телефона, за да могат те да присъстват на всяка инспекция. По заповед на Министерството на земеделието и храните това се прави за първи път с цел да се намалят жалбите, които стопаните подават, след като блоковете им вече са били проверени. Ще бъдат информирани и всички кметове на общини и землища на съответните села.