Посетителите на Екомузея от вчера могат да ползват първото интерактивно информационно табло с магнити, от което да научат повече за язовеца и да направят разлика между него и скункса. „Често срещана грешка е оприличаването на язовеца със скункса, който не се среща по нашите географски ширини. Когато посетителите на музея видят язовеца, казват „този го познаваме, това е скунксът, който гледахме по National Geographic. Тогава аз им обяснявам, че това е европейски вид и на помощ идва таблото, което дава информация по забавен начин и чрез съпостaвка за местообитанието на европейския язовец и скунксa, обясни пред „Утро“ Красимир Киров, който е създател на идеята. 
Таблото дава възможност посетителите да пипнат истинската кожа на язовеца и сами да си създадат представа за животното, колко здрава и груба козина има. Има и лепящи стъпки, както и схема с кой цвят са обозначени задна и предна дясна и лява лапа, като всеки от най-големия до най-малкия любопитко може да ги подреди. Така посетителите ще могат да заемат позата на язовеца и да си представят как бяга той. Тогава подредбата на лапичките е със структурата на трапец, обясни Киров. 
Отделно на таблото се показва начинът на живот и силата на язовеца. Това са реалните размери на животното и то изглежда малко, спокойно и приятно, но всъщност е диво с уникална сила и възможности. Изглежда много забележително, приятно и красиво, но снабдено с тези нокти, които също могат да се видят, то е един универсален хищник, който може да копае дупки в земята и да си изравя бърлогите. Може да ползва бърлогите и на лисиците, което много често се случва в природата, разказа още уредникът. 
До края на септември вторият етаж на Екомузея ще бъде изпълнен с подобни интерактивни табла. Красимир Киров има идея посетителите да могат да се докоснат дори до черепа на дивата котка, да видят и усетят зъбите й, козината й. Там ще направим аналогия с риса, защото често посетителите на Екомузея бъркат дивата котка с риса като размер и форма, а така всеки ще може лесно да ги различи, посочи Киров. Ще има козина, рога, копита, като при дивото прасе ще има бивни, зурла, обясни той и допълни, че интерактивните табла са готови, доуточнява се дизайнът. 
Екомузеят подготвя още много интересни неща, като съвсем скоро отново ще изненада своите посетители.