Около година затвор очаква катерещият се по стълбове Иво И., който със завидни акробатични умения успял да пререже опънатите на високо кабели. Съществената му роля в кражбата от април 2014 година бе отчетена от прокуратурата, макар че за престъплението са обвинени още двама души.
Младежът за втори път в рамките на месец поиска съдът да го пусне под домашен арест. Той признава, че е виновен за кражбата на проводници, но не смята, че мястото му е в ареста.
„Неминуемо Иво ще търпи ефективна присъда и то немалка, но нека преди това да се отърси от задържането в ареста. Има желание да се грижи за малкото си стопанство. Спорно е дали той изобщо трябва да е задържан, след като 8 месеца след кражбата нито е бил обвинен, нито му е взета каквато и да е мярка за неотклонение. През това време си е живеел в Ново село, работел си е на трудов договор и едва през януари тази година е призован в полицията и е бил задържан. Започва да тече осми месец от задържането му, което е прекомерно дълъг срок“, мотивира се адвокатът на Иво.
Прокуратурата не оспори, че няма риск младежът да се укрие от правосъдието, но посочи, че може отново да извърши престъпление. Доказателство за това е, че Иво има една условна присъда за 10 кражби, а след това е хванат за друга кражба, която е квалифицирана като маловажна. Въпреки това 3 месеца по-късно той отново прекрачил закона и в рамките на изпитателния срок на присъдата си е засечен да реже стотици метри кабели.
Въпреки упоритото обжалване, състав на Русенския окръжен съд окончателно прецени, че мястото на Иво е в килията и че трябва да чака присъда под ключ.