Новото поколение на „Опел Астра“ ще има премиера след месец във Франкфурт, но вече са ясни както техническите параметри на модела, така и цените му за нашия пазар. От българското представителство на „Опел“ са категорични, че моделът залага не само на модерни технологии и нисък разход на гориво, но и на разумни цени.
Базовата версия на Астра стартира от 29 925 лева с ДДС. Този модел се задвижва от трицилиндровия 1.0 ECOTEC бензинов агрегат, който преди това бе представен при моделите ADAM и Корса. Средният смесен разход на гориво е само 4,2 литра на 100 км, твърдят от „Опел“, като уточняват, че това са най-добрите стойности в класа на компактните модели с бензинов двигател.
Въпросният 1,0-литров агрегат развива 105 к.с. и може да бъде куплиран с автоматизираната петстепенна трансмисия Easytronic 3.0 или с механична 5-степенна предавателна кутия.
В оборудването на базовата версия са включени електронна стабилизираща програма ESPplus с ABS и асистенция при потегляне по наклон, LED дневни светлини, климатична инсталация, електрическо задвижване на прозорците и регулиране на външните огледала, система отчитаща налягането в гумите, шест въздушни възглавници и други.
Сред дизелите най-достъпен е 1,6-литровият CDTI мотор с 95 к.с. Базовата цена тук е 32 465 лева, или с 1055 лева по-ниско от ценовото равнище на актуалната базова дизелова версия.
Гамата мотори на новата Astra включва бензинови и дизелови агрегати с мощност между 95 и 150 к.с. Те има обем между 1,0 и 1,6 литра, като отговарят на нормите на Евро6. При бензините дебют прави новият 1.4 ECOTEC със 125 или 150 к.с., а дизеловата гама е представена от 1,6-литровия мотор, който се предлага във версии с 95, 110 и 136 к.с.
По отношение на предлаганите опции, абсолютна новост представлява адаптивната матрична система с LED елементи на предните светлини IntelliLux LEDо. Тя дава възможност за постоянно движение на дълги светлини без опасност от заслепяване на насрещно движещите се превозни средства, като има цена от 1880 лева.
В листа с екстри е включено и третото поколение на фронталната камера Opel Eye. Тя разполага с функции за разпознаване на пътните знаци TSA (Traffic Sign Assistant), за поддържане на лентата на движение LKA (Lane Keep Assist) с предупреждение за неволно напускане на лентата LDW (Lane Departure Warning), както и с индикатор за дистанцията до движещия се отпред автомобил FDI (Following Distance Indication), предупреждение за сблъсък с движещото се отпред превозно средство FCA (Forward Collision Alert) и функция за аварийно спиране CIB (Collision Imminent Braking). Цената на системата е 1860 лева.
Предлагани ще бъдат също така инфо-развлекателната система R 4.0 IntelliLink, която разполага със 7-инчов сензорен екран и позволява пълна интеграция на голяма част от функциите на личния смартфон чрез Apple CarPlay и Android Auto, както и новото поколение ергономични седалки на „Опел“.