19 приятели на река Дунав, любители на водните спортове и доброволци ще се включат в третата акция за почистване на дунавските острови, организирана от Туристическо дружество „Приста“. По време на 5-дневния лагер ще бъдат почистени островите Алеко и Мишка, като са предвидени водни походи с каяци, беседи за флората и фауната на островите, наблюдение на птици и, разбира се, палаткуване. 
Интересното е, че доброволческият лагер съвпада с Международната туристическа регата ТИД, като в първия ден от акцията някои от участниците ще се включат в почистването на носа на остров Алеко. Природолюбителите очакват помощ и от Тутракан при почистването на Мишка. 
Вчера сутринта след кратък инструктаж 17 души тръгнаха от Конския плаж на кея направо по вода към остров Алеко и Сливо поле. Там те ще спрат на носа на острова, като ще чистят и около лагера на брега до Сливо поле, където ще пренощуват в палатки. Днес доброволците ще се пуснат до частите на острова, разположени срещу лагера, ще почистят, а след това ще продължат отново по вода към Ряхово, като ще направят кратка спирка на по-малък пясъчен остров. В петъчния ден групата ще направи воден преход от Ряхово до остров Мишка, където също ще чистят и ще спят на палатки. Четвъртият ден от лагера е предвиден също за почистване на острова, както и за воден преход до Тутракан, където доброволците ще пренощуват на брега при лодкостоянката. Последният ден от лагера е за довършителни дейности, извозване на отпадъци, почистване на екипировка, събиране на палатки и отпътуване.
По време на предходната акция от 15 до 19 юли бяха събрани 170 чувала с боклуци от островите Батин и Люляка. Лагерът се организира по проект „Заедно за устойчиво развитие на Дунавските острови“, който се финансира по програмата за подкрепа на неправителствените организации в България.