Двама братя са взели неправомерно 25 000 лева субсидии от фонд „Земеделие“ за отглеждане на прасета, като декларирали неверни данни, а сега отговарят за това пред Темида.
През 2010 година 33-годишният З.И. и батко му Й.И., на 39 г., кандидатствали по програма „Млад фермер“ към фонд „Земеделие“ за получаване на субсидии за гледане на прасета. Те подали декларации, че оглеждат животните в Кошов, и получили първия транш от 25 000 лева по програмата. Когато наближило времето да получат втория транш през 2011 година обаче, фондът установил, че прасетата са на баща им, който е възрастен и няма право да кандидатства по програмата, а братята са попълнили неверни данни в декларациите си.
По случая Икономическа полиция е започнала разследване за източване на фонд „Земеделие“. След като са събрани всички данни, делото е предадено на Окръжна прокуратура, която внесе обвинителния акт в съда. В понеделник делото стартира за първи път пред тричленен състав на Окръжния съд. Процесът започна с разпит на 10 свидетели, но впоследствие бе отложен за средата на септември.