На темата за любовта посвещава своята програма през февруари Русенската опера. Тази вечер там ще бъде представен комичният спектакъл „Севилският бръснар“ на Росини, като в ролята на забавния и находчив бръснар публиката ще види Александър Крунев, Розина ще бъде изпълнена от Теодора Чукурска, а като граф Алмавива ще се представи най-новият солист на Русенската опера тенорът Николай Моцов. Стоян Стоянджов е Доктор Бартоло, а Калоян Христов - Дон Базилио. Гост-диригент е Нийлс Боргсанд от Дания.
На 7 февруари русенци ще видят отново една от оперните легенди за любовта - „Кармен“ от Бизе. Постановката е на румънския режисьор Кристиан Михайлеску, сценографията на французина Ги Клод Франсоа, а диригент ще бъде австриецът Антъни Арморе. Кармен ще бъде Андреана Николова, Дон Хозе - Стоян Даскалов, а Ескамилио - Венцеслав Анастасов.
„Влюбените романтици“ - така е наречен камерният концерт на 10 февруари от 19 ч в зала Опера-фоайе на познатото и обичано дуо Пламен Бейков /бас/ и Божена Петрова /пиано/. Ще прозвучат песни за любовта и мъдростта от Шуберт, Шуман, Брамс.
Деня на влюбените, 14 февруари, за Операта ще премине под знака на „Травиата“, която е известна както с драматичните чувства между Виолета и Алфред, така и с Наздравицата, която пък ще бъде жест към всички, които в този ден честват празника на виното. Главните роли се изпълняват от Теодора Чукурска, Петър Костов, Венцеслав Анастасов. Диригент е Георги Димитров.
Следват „Бохеми“ - на 19 февруари, с младата певица от Косово Беса Лугичи в ролята на Мими и испанския тенор Карлос Кремадес като Рудолфо. А на 21-ви ценителите на оперното изкуство ще бъдат потопени в очарованието на друга любовна драма - тази на японката Чо чо сан и английския капитан Пинкертон. Централните партии в „Мадам Бътерфлай“ ще пеят Лусине Даниелян, Петър Костов, Петър Данаилов, Петя Цонева, Стоян Стоянджов. Спектакъла ще дирижира Хосе Пареа от Испания.
На 24 февруари предстои концерт на Ангелина Манчева, Андреана Николова, Георгиос Филаделфевс и Калоян Христов. Те ще изпеят своите „Любовни послания“ от опери на Доницети, Масне, Сен-Санс, Бизе и Чайковски под съпровод на роял на Божена Петрова.
И този концерт ще бъде своеобразна прелюдия към предстоящата премиера на двата едноактни балета на 27 февруари - „Ромео и Жулиета“ и „Полет към светлината“ по хореография на Силвия Томова.