С близо 25% са повече русенците, които са подали годишните си данъчни декларации през отминалия януари, в сравнение с миналогодишния, съобщиха от русенския офис на НАП. Досега са приети 1017 декларации на физически лица при 818 преди година. Изпратените по интернет с електронен подпис са 56, почти колкото и през 2013 г.
Много добре стартира и декларирането на доходите от фирмите в региона - досега са получени 796 декларации, което е с 18% повече от същия период на миналата година /676 бр/. От тях 72% са изпратени по интернет с електронен подпис. Вече 574 търговски дружества от региона ще могат да ползват 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък, но не повече от 1000 лв. Крайният срок за това облекчение е 31 март 2014 г., като дотогава трябва да бъде платен и самият данък. Миналата година от него се възползваха близо 6500 фирми.
Остава още седмица, през която гражданите могат да ползват 5% отстъпка, като подадат своята декларация и платят дължимото към бюджета в срок до 10 февруари 2014 г. Отстъпка от 5% имат и тези, които подадат декларацията си по електронен път, подписана с електронен подпис. Ползва се само една от двете отстъпки.
От приходната агенция напомнят, че наемодатели могат да ползват отстъпката от данъка за довнасяне само при условие, че авансовият им данък е внасян през първо, второ и трето тримесечие на 2013 г. и тогава са подавали и т.нар Декларация Образец 4001. 
Срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица от 2013 г. изтича на 30 април 2014 г. Това е и срокът, в който трябва да се внесе и дължимият за довнасяне данък по декларациите за доходите.
За улеснение на клиентите в офиса на НАП в Русе има банкови гишета, които обслужват гражданите и фирмите. Освен по банков път, плащането на данъци и осигурителните вноски може да стане по пощата, с пощенски запис за плащане към бюджета или по интернет.