Гребането е прекрасен начин да се спортува, а незрящите хора да се раздвижат не само физически, но и емоционално. Идеята със спускането по Дунав е да даде кураж на хората с този проблем. Лодката не е направена за такива като нас, но е идеалният вариант, защото хората гребат. Удобна е и за ветроходство, тъй като всеки получава въже и хората участват активно в управлението й. Това сподели главният организатор и инициатор на идеята незрящи българи за първи път да гребат в юбилейната регата ТИД Светослав Цветков, или както го наричат в групата бай Слави.
Ядрото на отбора са 66-годишният Вихър, който е най-възрастният участник, но пък с най-млад дух
Мишо, Николай и най-младият Панчо, който е на 23 години. Останалите участници в гребането са Мария, Славчо и Данчо. Тъй като регата продължава 15 дни, ние създадохме възможност хората да се включат в дните, в които са свободни, обясни съорганизаторът и доброволец Филип. Той винаги е в лодката, като дава напътствия на незрящите, в трудни моменти също се включва да гребе, но държи на стегната дисциплина. 
Разбрахме, че досега не е имало лодка с незрящ екипаж и решихме да участваме, като стимул ни беше това, че е юбилейно 60-то издание. Лодката е за 6 гребци, като може да превозва около 10-12 човека. В понеделник плавахме 8 човека, имахме ден, в който плавахме трима души, а днес ще плаваме отново 8 души, обяснява той. Участието на отбор от незрящи е важно, от една страна, за да вдъхне кураж и оптимизъм на хората с този тежък проблем, а от друга - за да покаже на обществото, че тези хора в неравностойно положение са борбени и могат със силата на волята си да постигнат значими успехи. 
Всъщност
идеята за участието на незрящите българи в юбилейната регата ТИД се ражда през март
на среща в софийския Съюз на слепите. От 1968 г. той притежава две ветроходни лодки модел „Ял-6“. Те са участвали преди в състезания, но в последните години са оставени като възможност за използване от туристи на Панчаревското езеро. 
Още на първата среща се събраха 6-7 души, които някога са имали опит в гребането, и хора, които живеят активно и имат желание да се включат в различни събития. Разбрахме се да се събираме на Панчарево и да правим два пъти седмично тренировки. На първата тренировка дойдоха 20 души, които да се повозят. На следващите срещи започнаха да идват четири човека постоянно, без да пропускат нито една тренировка. В края на тренировките се появиха още 2-3 души, които също имаха желание и ентусиазъм да участват в регата. Те гребаха активно, научихме се да изпълняваме команди, да завъртаме лодката на място, да влизаме и излизаме от място. Лодките в началото имаха около 2-3 гребла, нямаха платна, с които да можем да тренираме, но
бай Слави изпрати за нас специална традиционна дървена мачта
платна, направени от перисуна (материал, който вече много трудно се намира и произвежда) и така всичко по лодката вече е автентично, разказва Филип. 
Отборът е новосъздаден и за в бъдеще търси спонсори. Лодката има доста големи платна с 8+2 кв. м площ и с рекламна цел може да се изработи във вид на ситопечат, пришиване на отделни букви или лога. Корпусът на лодката е боядисан с ярко жълт сигнален цвят и се вижда отдалеч, като всичко това ще направим с цел да финансиране транспорта и провизиите за следващо участие, обяснява Филип. 
Следващото участие на отбора ще е във ветроходната  регата „Трети март“ във Варна, като преди това планира да направи една регата за Никулден в Панчаревското езеро.