Над 103 млн. лева е проектобюджетът на Русе за 2014 година. 85,5 млн. лева се формират от собствени приходи и държавни субсидии, което е с 13% повече от миналата година. Останалите са кредити - банкови и от фонд ФЛАГ, които ще се използват за съфинансиране и за покриване на разходи по европейски проекти и които ще бъдат погасени, след като средствата по тях бъдат възстановени. 
Тъй наречените „мостови кредити“ ще бъдат над 16 млн. лева и с тях ще се разплащат дейности по реконструкцията на бул. „Тутракан“ и интегрирания градски транспорт. Това стана ясно вчера на комисията по култура и религиозни дейности.
През 2014-а бюджетът залага 29% ръст на средствата за издръжката на Общинския съвет, тъй като съветниците вече си гласуваха по-високи заплати. Предвиждат се също 25 900 лева за издръжка на обществения посредник. В края на миналата година конкурсът за омбудсман се провали, но очевидно администрацията се кани да обяви нов.
През тази година с 28% са завишени разходите за социални дейности.
Ще се увеличи капацитетът на домашния социален патронаж, ще се финансират обществената трапезария и ново звено за услуги в домашна среда. 15% е ръстът в здравеопазването, като тук акцентът са детските ясли и Млечната кухня, както и здравната превенция сред децата и учениците.
В бюджета се залагат 120 хил. лева за прословутия екран, който ще обезопаси старата полиция на „Александровска“ и ще скрие грозно рушащата се сграда от погледите на минувачите. През миналата година сумата, отделена за тази цел, беше 90 хил. лева, но строежът така и не се реализира. И.д. главният архитект Живка Бучуковска поясни, че след окончателното изготвяне на проекта средствата е трябвало да бъдат повишени. В сумата били включени и парите за надзора и инвеститорския контрол.
Не съм виждал проекта, но със сигурност той няма да реши проблема, щом в него не се предвижда временно покритие на умишлено разпокрития покрив на този паметник на културата, коментира за пореден път арх. Венцислав Илиев. Той напомни, че още през 1999 година Националният институт за паметниците на културата е препоръчал възстановяване на покрива, но това така и не е станало.
Друго любопитно перо в бюджета са допълнителните 20 хил. лева за фондация „Град на свободния дух“, с които нейният ресурс става 100 хил. лева. В отговор на питане на арх. Силвия Алексиева зам.-кметът Страхил Карапчански обясни, че независимо от факта, че Русе отпадна от надпреварата за Европейска столица на културата, фондацията ще продължи инициативите си с нови нетрадиционни културни събития, конвертируеми в ЕС. Освен това ще кандидатства по различни европейски програми, предимно трансгранични, и ще подпомага изяви на талантливи деца.
Отделно от това се запазват бюджетни средства за изявени ученици в областта на изкуствата, науката и спорта. През 2014-а парите за малки художествени проекти ще бъдат 52 000 лева.
В бюджета има и 272 хил. лева за музея „Баба Тонка“. Близо 50 хил. лева от тях ще бъдат собствени средства на Общината, тъй като в последния момент е станало ясно, че Министерски съвет орязва държавните субсидии с 5%. Според главния финансист на Общината Емилия Пенева няма гаранция, че поне в края на годината тези пари биха дошли в Общината. В резултат на това и резервът в бюджета ще бъде намален с 300 хил. лева и ще остане само 200 хиляди.
В комисията по култура всички подкрепиха бюджета, и то без бурни дискусии, вероятно защото се съсредоточиха предимно в своята област. По другите комисии, където са по-мащабните харчове, със сигурност ще има и повече въпроси и повече спорове.