Гръцкото правителство одобри сделката с германският консорциум "Фрапорт-Слентел", който ще управлява 14 регионални летища в страната, съобщиха местните медии.

Сделката е за 1,23 млрд евро за период от 40-50 години. Концесията беше одобрена от предишното гръцко правителство, но беше замразена след идването на власт на премиера Алексис Ципрас.

Това е първата приватизационна сделка в рамките на новата финансова помощ на еврозоната за затъналата в дългове Гърция. Сделката включва договор за лизинг в размер на 22,9 млн. евро годишно.

През ноември м.г. "Фрапорт" бе разпространила съобщение, че е спечелила "приватизационна оферта" за летища, обслужващи ключови туристически дестинации като Солун, Корфу, Росод, Кос и Санторини. До момента няма потвърждение от страна на консорциума.

Правителството на Ципрас се съгласи на приватизацията на държавните активи, за да получи нов спасителен пакет от 86 млрд. евро. Пакетът бе одобрен в петък от парламента след ожесточен дебат. Международните кредитори искаха страната да създаде приватизационен фонд за 50 млрд евро, включващ най-вече пристанища, летища и железниците, който да се управлява от гръцкото правителство, но под наблюдението на международните институции.