Двете русенски сдружения „Смело сърце“ и „Регионална достъпност“ са носители на наградата „Прокултура 2015“, която се връчва за принос в разширяването на достъпа на младите хора до култура. „Смело сърце“ с ръководител Стойка Панагонова получава приза в категория „Гражданска организация“ за организирането на ежегодния фестивал за хора с увреждания „Светът е за всички“. Сдружение „Регионална достъпност“ с ръководител Диана Николаева пък получи диплом „Прокултура“ за цялостен принос и ежегодното организиране на фестивала „Етноритми без граници“.
Наградите бяха връчени за втора поредна година на официална церемония по случай Международния ден на младежта 12 август. Те се организират от Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК) под патронажа на Министерството на младежта и спорта.
Областният управител Стефко Бурджиев поздрави ръководителките на двете сдружения Диана Николова и Стойка Панагонова и ги увери, че оценява високо усилията на всички организатори на тези уникални фестивали, тъй като те подобряват достъпа до култура на уязвими социални групи и допринасят за съхранение и развитие на местни обичаи, специфични културни и етнически ценности и традиции.
И двата фестивала се организират и провеждат при широко партньорство между членовете на Областния съвет за социално включване, Областния съвет по етнически и интеграционни въпроси, общинските администрации, регионален център „Читалища“, Инспектората, студенти и доброволци от Русенския университет и се радват на специалната подкрепа на Община Русе.