Специализирана операция за контрол на максималната скорост по пътищата на региона започна КАТ вчера по линия на европейската мрежа на службите на Пътна полиция ТИСПОЛ. Акцията ще продължи до неделя включително.
Превишаването на разрешената скорост за движение се отчита като често срещано нарушение във всички европейски държави и е признато за най-сериозната причина за тежки пътно-транспортни произшествия и смърт по пътищата. Най-пресен е случаят от петък, когато русенски микробус с осем човека от Селеметя и Сливо поле катастрофира в камион на магистралата до Берлин с висока скорост и липса на време за реагиране. В резултат на място загинаха шест човека.
Статистиката на КАТ сочи, че за миналата година в Русе в резултат на превишена и несъобразена скорост са станали около 600 катастрофи с 6 убити и над 200 ранени. За първите седем месеца на тази година катастрофите, станали с висока скорост, са наполовина, но с три смъртни случая и над 110 ранени.
По време на проверките, освен за превишена скорост ще се проверява и за валидна задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на водачите.