15-годишната Есра и 18-годишният Джалил, младоженци на два дни, са най-младите жертви в кървавата трагедия, разиграла се в петък на околовръстната магистрала на Берлин. Тогава русенски микробус с осем човека от Сливо поле и Селеметя се заби в каросерията на спрял камион и загинаха още две жени на 30 и 61 години и двама мъже на 30 и 36 години, всичките от ромската махала в Русе. Последните двама са толкова обезобразени, че разпознаването им е затруднено и до вчера имената им не бяха известни. 27-годишният шофьор е тежко ранен, но контактен, бил е в тежък шок и за него се е погрижил психолог. Настанен е в болница във Франкфурт на Одер. Другият оцелял, 25-годишният Фердин, е откаран в кома в болницата „Марцан“ в Берлин. Вчера му е направена животоспасяваща операция, но продължава да е в безсъзнание и на командно дишане.
Инцидентът стана в петък в 15 часа на околовръстната магистрала А10 в германската столица. Микробусът, пътуващ за Хамбург, се е забил в спрял заради задръстване ТИР. Няма спирачен път.
Версията на оцелелия шофьор, който вече се е обадил по телефона на свои близки, е, че е карал със 110 км/час в крайната лява лента, камионът пред него спрял изведнъж, набил спирачки в последния момент и завъртял волана вляво. Времето обаче не му стигнало и дясната страна на буса буквално влязла под каросерията на хладилния камион. 
Разследващи от Германия обаче смятат, че той е летял по магистралата със 170 км/час, не е видял задръстването отпред, не е натиснал спирачката и половината от буса е влязла под камиона. Пак по тяхна информация задръстването е било на 2.5 км от мястото на катастрофата заради аварирал на платното трактор, спрелите автомобили са се виждали отдалеч. Днес шофьорът ще бъде разпитан в Бранденбургската полиция. Той е получил по 50 евро на човек, за да откара гурбетчиите до Хамбург.
Всички отиваха да работят в Германия, защото имат по четири-пет деца, а нямат пари заради безработицата в Русе, каза пред „Утро“ Исмет Исмаилов от Селеметя, който с още няколко съседи обсъждаше инцидента вчера пообед в квартала. Почти няма семейство в махалата, от което поне един човек да не работи в чужбина за пари, каза още Исмет. Всяка седмица микробус откарвал гастарбайтерите в Германия или Белгия и после се връщал. Досега обаче такава трагедия не се е случвала, коментираха мъжете.
Всички познават младоженците Есра и Джалил. Те се запознали по интернет. Младежът още миналата година довел в дома на родителите си в Селеметя Есра, която живеела в сливополския квартал „Сливница“, след това заминал да работи в Германия, за да спечели пари. Преди 10 дни се върнал, оженил се за момичето и в петък двамата тръгнали на гурбет в Хамбург. Шест къщи в махалата почерни тази катастрофа, още един е на път да ни напусне завинаги, коментира 38-годишният Симеон. Според мъжете вероятността Фердин да оживее е малка. Дори вече се говорело, че е починал. Роднините на жертвите нямат пари да докарат тленните им останки в Русе и се надяват на помощи за транспорта.
В сливополската махала „Сливница“ също развълнувано коментират катастрофата и съчувстват на близките на Есра. Момичето нямало майка, а баба й и дядо й са приковани на легло от болест. Според кмета на Сливо поле Георги Големански бащата на Есра още в събота е заминал за Берлин да докара тялото на детето си.