Областният управител Стефко Бурджиев откри шестия събор на хърцоите в България, който в съботния ден събра десетки пазители на уникалните обичаи и нрави на тази етнографска група. Съборът се организира от читалище „Никола Вапцаров“ в село Кацелово и с подкрепата на община Две могили, като преминава под патронажа на общинския кмет Николай Христов. 
В приветствието си областният управител Стефко Бурджиев поздрави участниците в единствения по рода си фестивал в България. Той подчерта колко е важно неговото значение за издирването, съхраняването и разпространението на автентични обичаи, характерни за тази етнографска група, населяваща района от Лом до Добруджа. 
Пред много зрители, препълнили салона на кацеловското читалище, млади и стари хърцои демонстрираха съхранени автентични обичаи, песни и танци. На сцената се изявиха непрофесионални певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи, певчески и танцови състави, групи за народни обичаи. Показани бяха и оригинални дрехи от хърцойския народен костюм - пищимали и кърлянки, запазени в раклите повече от век и половина.