Сом, дълъг 140 сантиметра, c тегло повече от 12 килограма, e уловил русенецът Георги Александров. Слуката го споходила миналата седмица на язовир „Тича“.
„Това е най-големият сом, който някога съм хващал“, признава Георги, който е запален по риболова от години. Борбата с гигантската риба продължила повече от час - битката с огромното водно животно наподобявала епопеята, разказана от великия американски писател Ърнест Хемингуей в неговата повест „Старецът и морето“.
След изтощителния двубой между сома и рибаря Георги бил толкова впечатлен от „противника“, че взел решение да му подари живота. Преди това обаче щателно го измерил и претеглил - за да се впишат колосалните данни в историята. Направил си и снимки за спомен и след това пуснал сома-гигант обратно във водата.
По време на риболова на язовира русенецът успял да хване и друг екземпляр, който бил дълъг 110 сантиметра и тежал 7 килограма. Богатият му улов се допълнил от още 9 риби по 4-5 килограма всяка. Младият рибар, който от детските си години е с въдица в ръка, признава, че е амбициран да хване още по-голям сом.