Осем фирми кандидатстват да правят идейния проект на бъдещата магистрала Русе-Велико Търново. Към края на месеца би трябвало да стане ясно кой е избраният изпълнител, който трябва да предложи поне три варианта на трасето по нов терен извън съществуващия път. Крайният срок за изпълнение на поръчката на стойност 1,25 млн. лева е 120 дни.
В края на миналата седмица Агенция „Пътна инфраструктура“ отвори ценовите оферти на 8 фирми. Една от тях - „Виа План“ ЕООД, със сигурност ще трябва да обоснове предложението си, тъй като то е за едва 624 хил. лева - с над 35 на сто по-ниско спрямо средната цена на подадените оферти при праг от 20 на сто. „Виа План“ е столична фирма, създадена през 2009 г. с предмет на дейност точно проектиране и проучване на пътни обекти. Неин едноличен собственик е Даниела Пенева.
Най-високата оферта е на „Трафик Холдинг“ ЕООД /Аксаково/ за 1,275 млн. лева, което е с 32% над средната цена. Дружеството се занимава с проучване и проектиране на пътни обекти, инженерингова дейност и икономически анализ в областта на строителството.
Между тези двама участници се нареждат другите кандидати. Варненското „Инжконсултпроект“ ООД е подало оферта за 835 200 лева. Дружеството е специализирано за  извършване на геодезически изследвания, проучване и проектиране на автомагистрали, улици, паркинги и други пътни обекти. Съдружници и управители са Ганка Колелиева и Иван Колелиев.
ДЗЗД „Проект Русе 2015“ е българо-италиански кандидат да изработи идейния проект за бъдещата магистрала. В дружеството влизат „3TI Проджети ингенериа интеграта“, Италия, „Рутекс“ ООД /Стара Загора/, „СиВен Дизайн Сървисис“ ООД. Всички те заедно участват с оферта малко под 1,1 млн. лева. За италианската фирма няма информация в Търговския регистър. Старозагорската според Апис се занимава с внос и износ на стоки, покупко-продажба на имоти, транспортна и спедиторска дейност. В нея съдружници са Велизар Балабанов /85%/ и Мария Янева /15%/. „СиВен Дизайн Сървисис“ ООД е българо-италианско дружество, регистрирано през април тази година в София с предмет на дейност проектиране, инженеринг, изработване, управление и представяне на инженерни проекти и решения. Съдружници са Андреа Бончи и Андрея Барбиери с по 35 % и 26-годишният Христо Димитров с 30%.
Софийското „Илия Бурда“ ЕООД е специализирано в проектиране и строителство на автомагистрали, пътища и възли от републиканската пътна мрежа с прилежащите им мостове, тунели и други обекти. То е собственост на 66-годишния Илия Бурда, който е подал оферта за 1,05 млн. лева.
С почти същия предмет на дейност е и „Алве Консулт“ ЕООД  от софийското село Мало Бучино, което предлага да изготви идейния проект за 1,08 млн. лева. 
Под 1 милион лева са офертите на другите двама участници. ДЗЗД „АМ Янтра“, съставено от софийските фирми „Трансконсулт-22“ ООД, „Контролс“ ООД и „МОТТ Макдоналд Лимитид“, предлага 900 хил. лева, а другият софийски кандидат „Пътпроект“ ЕООД - 826 440 лв. с ДДС. „МОТТ Макдоналд Лимитид“ е регистрирано в София, но е 100% собственост на „МОТ Макдоналд Интернешънъл Лимитед“, Великобритания, и  развива дейност в сферата на консултантските услуги. Българският управител е Румяна Драганова-Тюфекчиева. Другите две фирми в „АМ Янтра“ са специализирани в проектирането и строителството на пътища. Със същия предмет на дейност е и „Пътпроект“ ЕООД, чийто едноличен собственик е „Пътинвест инженеринг“ АД, а управител е Венцислав Зарев.
Кpитepият зa oцeнкa нa пpeдлoжeниятa e икoнoмичecки нaй-изгoднa oфepтa, пocoчвaт oт АПИ.
Мaгиcтpaлaтa щe зaпoчвa пpи Дyнaв мocт и ще e дългa 118 км. Кpaйнaтa й тoчкa e кpaй дpянoвcкoтo ceлo Сoкoлoвo, къдeтo ayтoбaнът щe ce пpecичa c глaвния път Вeликo Tъpнoвo–Гaбpoвo. Отначало пътят беше замислян като четирилентов, но през февруари регионалният министър Лиляна Павлова съобщи, че трасето, което е част от бъдещия скоростен път Русе-Свиленград, ще е с магистрален габарит. Пътната агенция обяви процедурата за идейния проект през април. При осигурено финансиране магистралата Русе-Велико Търново може да бъде готова до 2020 г.