Много съжалявам за постъпката си, каза вчера пред Районния съд 20-годишният Мартин Живков Маринов, който във вторник се опита да ограби мъж и жена на кея. Заседанието на магистратите беше по повод налагане на постоянна мярка задържане под стража на студента в Русенския университет.
Както „Утро“ писа, на 11 август Мартин, с кърпа през лицето и газов пистолет в ръка, пресрещнал 47-годишен мъж и приятелката му на алеята под Музея на Баба Тонка. Той насочил пистолета към тях и им заповядал да му дадат всичките пари, злато и ценни предмети, които носят.
Мъжът обаче запазил самообладание, подал 250 лева, мобилния си телефон и фотоапарат, и когато въоръженият обирджия посегнал да ги вземе с едната ръка, той хванал другата, в която бил пистолетът. Двамата се сборичкали и се чул звук като от изстрелян сигнален патрон. Дали обаче това е така, ще покаже балистичната експертиза на оръжието. След като чул съмнителния шум, но очевидно не бил прострелян, здраво сложеният мъж с няколко хватки избил оръжието от ръката на нападателя, повалил го на земята с няколко удара и го затиснал с коляно. В това време приятелката му вече била подала сигнал на тел.112. Патрулка на Първо РПУ, която била на „Пристанищна“, пристигнала за минути. Полицаите откарали провалилия се бандит в управлението, където станало ясно, че пистолетът е газов, а пълнителят е зареден със сигнални патрони. Отделно у младежа са намерени и газови патрони.
В хода на разпитите се разбрало, че момчето е от Добрич, миналата година е приет в Русенския университет, специалност „Земеделска техника“, и е завършил успешно първи курс. По време на следването си той работел като барман в русенско заведение за обществено хранене. До грабежа Мартин прибягнал, тъй като взел заем от лихвар, който нараснал до 5000 лева с лихвите. Във вторник бил падежът за неговото връщане, а парите ги нямало.  
Прокурорът по делото настоя Мартин да бъде оставен за постоянно в ареста, защото можел да се укрие, тъй като бил от друг град, или да извърши друго престъпление с висока обществена опасност. Защитата обаче контрира, че в случая се касае за опит за грабеж, защото студентът не е взел вещите и парите на мъжа и жената. Според адвоката постъпката на момчето е лекомислена и той е прибегнал до нея, защото е имал голяма нужда от пари в този ден.
Съдът не взе под внимание речта на защитата и остави Мартин за постоянно в ареста с мотива, че деянието е извършено на обществено място и ако има изстрелян патрон и пистолетът е бил истински, някой е можело да пострада.