29 825 лева вече са събрани по сметката за изграждане на паметник на загиналите във войните русенски войници и офицери. Това съобщи майор Димитър Вълков, председател на регионалния Съюз на офицерите и сержантите от резерва и запаса в Русе и началник на Военния клуб. 
Инициативата бе обявена преди няколко месеца, когато беше одобрен и един от четирите проекта за мемориал - този на екип с ръководител арх.Силвия Алексиева и консултант художника Пейно Пейнов. Цялата сума, която е необходимо за построяването на паметника и за оформянето на пространството около него, е 77 400 лв. Радваме се, че се отзовават хора и институции, каза Вълков, като поясни, че от русенско предприятие са обещали да дарят павета от тяхната продукция, които имат 60 години трайност.  
Идеята за изграждането на мемориала е на ветераните от войните в Русе, тя е огласена още през 2003 г. 2062 са русенците, които са загинали в последните пет войни и не е редно Русе да няма паметник, пред който потомците да поставят цвете в памет на героите. Мемориалът ще бъде издигнат пред сградата на бившия Пети пехотен полк. 
Димитър Вълков съобщи и банковата сметка, по която се очаква русенци да внесат своята лепта за благородното дело. 
IBAN: 
BG40UNCR70004521781614
BIC: UNCRBGSF 
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД, клон Русе