Прокуратурата предаде на съд Цветан Цветанов и трима бивши директори на СДОТО - МВР. От пресцентъра на Прокуратурата съобщиха, че Софийска градска прокуратура е внесла в Софийски градски съд обвинителен акт срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и срещу бившите директори на Специализирана дирекция „Оперативно-технически операции” в МВР - Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов.
Кацаров, Костов и Иванов са обвинени в това, че в периода от февруари 2010 г. до април 2013 г. не са осигурили адекватна защита за опазване на класифицирана информация, не са създали регламент за използването на специализирана мобилна техника и не са осъществили контрол за правомерното прилагане на специални разузнавателни средства. Деянията им са съставомерни по чл. 387, ал.2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

Цветан Цветанов е обвинен в това, че като министър на вътрешните работи съзнателно е допуснал подчинените му директори на СД „ОТО” - МВР да извършат престъпление – да не изпълнят задълженията си по защита на класифицираната информация и разпоредбите на Закона за специалните разузнавателни средства.

От действията му са настъпили тежки последици, като създаване на условия за нарушаване на конституционните права на български граждани и тежко уронване на престижа на МВР. Деянията на Цветанов са съставомерни по чл. 285, във връзка с чл. 387, ал. 2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

Това е вторият обвинителен акт, внесен срещу бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.