Библиотека „Любен Каравелов“, спортно-туристическото и природозащитно дружество „Академик“ и център „Решения“, ръководен от психиатъра д-р Пламен Панайотов, са трите русенски институции, одобрени за националната надпревара за бизнесплан. Те ще се състезават с още 22 неправителствени организации от цялата страна за наградата, която се присъжда от Програмата за социално предприемачество.
Инициативата се организира за четвърта поредна година от Българския център за нестопанско право и фондация „УниКредит“ с подкрепата на фондация „Америка за България“. Целта е да се насърчат неправителствените организации да развиват стопанска дейност, която е свързана с тяхната мисия.
Библиотеката, „Академик“ и център „Решения“ ще си оспорват приза за бизнесплан с Програма „Достъп до информация“, сдруженията „Нов път“, „Седем“ и „Див рошков“, фондациите „Капитал“, „Лаборатория за гражданска активност“ и други. 25-те са избрани от 60 кандидатури, обясняват от Българския център за нестопанско право. 
Предстои през октомври избраните организации да преминат през два семинара, където ще получат много практически съвети за подготовката на бизнесплана. След това за три месеца трябва да направят своите разработки. И през февруари 2016 г. жури от изтъкнати представители на бизнеса, медиите и НПО сектора ще определи победителите, като най-добрите ще си поделят награден фонд от 30 000 лв.