12 пъти осъжданият Мехмед А. и двамата му помощници в каналджийството Кристиян И. и Мирослав И. ще бъдат задържани за постоянно в ареста. Това реши окончателно тричленен състав на Русенския окръжен съд.
Тримата мъже, за които се води разследване, че са част от стройна схема за нелегално прекарване на бежанци през границата, бяха първоначално задържани на 5 август. Те обаче са на мнение, че мястото им не е в ареста и поискаха да бъдат освободени в по-лека мярка за неотклонение. Съд и прокуратура обаче сметнаха, че тримата трябва да чакат присъди заключени в килии.
„Тримата иракски граждани, за които има данни, че са прекарвани от Мехмед, Кристиян и Мирослав, са влезли в България на 17 юли с полет от Кипър. 17 дни те са качвани в различни автомобили, местени в различни населени места в страната и настанявани в различни хотели и домове. Впоследствие са натоварени в микробус „Мерцедес Вито“, собственост на Кристиян, а след тях с друг автомобил се е движил Мехмед. В 4.10 през нощта те пристигнали на Дунав мост, като бусът е каран от Мирослав. Той е дал личната карта на съпругата на Мехмед и с нейните документи опитал да прекара през границата нелегалната имигрантка от Ирак“, обърна внимание прокуратурата с идеята да опровергае думите на адвокатите на мъжете, че има само косвени доказателства те да са участвали в каналджийска схема и да не са виновни. 
50 минути по-късно на Дунав мост пристигнал Мехмед, у когото били открити личните карти на двамата иракчани. Затова държавното обвинение посочи, че има данни Мехмед да е организатор на канала за извеждане на нелегални емигранти и отчете водещата му роля в стройната схема. Освен това мъжът е съден общо 12 пъти, което увеличава неговата опасност и риск да се укрие от правосъдието или да извърши друго престъпление, ако бъде пуснат от ареста. Кристиян има 2 присъди зад гърба си, а само Мирослав е с чисто съдебно минало. Според прокуратурата и за тримата има категорични доказателства, че живеят в Белгия, и ако бъдат пуснати от ареста, ще забегнат зад граница. Мехмед обаче заяви пред съда, че постоянно живее в Полски Тръмбеш.
„Тримата иракчани са местени от едно място на друго в продължение на дни, като са им подсигурявани документи за самоличност на хора, с които имат визуална прилика“, допълни прокуратурата. И посочи, че високото кръвно и захарен диабет на Мехмед не са му пречили да предприеме 2 денонощия пътуване с кола от България за Белгия и следователно заболяванията не са пречка той да остане в ареста. Макар че адвокатът му обърна внимание, че здравословното състояние на 12 пъти осъждания мъж рязко се влошило в килията. Освен това защитата посочи, че в ареста няма климатици, а в една килия са набутани по 4-5 задържани.   
„Те са имали намерение да се занимават с превоз на пътници, макар и да нямат необходимите разрешителни и документи. Нелогично е, ако някой има намерение да върши престъпление, да го обяви на всеослушание, че ще пътува на 5 и 13 август между Белгия и България, както са направили те в интернет“, посочи адвокатът на двама от мъжете, но в крайна сметка съдът остави и тримата задържани в ареста.