Въоръжен с газов пистолет и маскиран с кърпа през лицето студент в Русенския университет се опита да обере мъж и жена на кея във вторник около 17.10 ч. Кавалерът обаче проявил хладнокръвие, избил оръжието от ръката му и го тръшнал на земята до идването на полиция.
Екшънът като във филм се разиграл на алеята в района на детската площадка под Музея на Баба Тонка.  47-годишен мъж и приятелката му на 44 години били пресрещнати от младеж, облечен с дънки и тениска и със завързана триъгълна кърпа през лицето. Той насочил пистолет към двойката и заповядал да му дадат всичките пари, злато и ценни предмети, които носят.
В първия момент мъжът и жената се стреснали. Мъжът извадил от джоба си 250 лева и мобилния си телефон, свалил от рамото си фотоапарат и ги подал на нападателя. Когато той посегнал да ги вземе с едната ръка, мъжът хванал другата, в която бил пистолетът. Двамата се сборичкали, обирджията дори успял да изстреля един сигнален патрон. За късмет куршумът минал покрай тялото на мъжа. Ако го беше уцелил, сигурно щеше да се стигне до смърт, защото тези патрони са много опасни от близко разстояние, казаха разследващи. За щастие в този момент на алеята е нямало други хора, които е можело да пострадат. 
Изстрелът дава сили на здраво сложения мъж и той с няколко хватки избива оръжието от ръката на нападателя, поваля го на земята и го затиска с коляно. В това време приятелката му подава сигнал на тел.112. 
За късмет по „Пристанищна“ е имало патрулка на Първо РПУ и униформените стигнали до мястото на грабежа за няколко минути. Те сложили белезниците на 20-годишния М.Ж. и го откарали в управлението. Там се разбрало, че пистолетът е газов, а пълнителят е зареден със сигнални патрони. Отделно у младежа са намерени и газови патрони.
Станало ясно още, че момчето е втори курс студент в Русенския университет, но останало без пари и решило, че един грабеж ще оправи положението. По всяка вероятност обаче неуспелият обирджия ще приключи със следването си в Русе и ще отговаря пред Темида за опит за въоръжен грабеж.