Херпангини и ентеровируси мъчат децата през летните месеци, съобщи вчера д-р Венета Немецова, педиатър в Медицински център „Медика Експерт“, която уточни, че в последно време зачестяват случаите на болни деца, които топлото време изкара навън за игри. А през летните месеци най-честите инфекции се появяват заради мръсни ръце.
Едно от често срещаните заболявания в момента е херпангината, която се получава в резултат на попадане на инфекция или бактерия в носоглътката. Гърлото се зачервява и се покрива със ситни прозрачни мехурчета. Те се пукат бързо, но оставят малка раничка, която дразни децата при преглъщане на храна или течности, обясни д-р Немецова. Тя успокоява родителите, че само по себе си червеното гърло не е опасно, защото е признак, че организмът се бори с инфекцията. Затова не всяко подобно състояние трябва да се атакува на всяка цена с всички възможни средства и препарати, коментира педиатърът. 
Другото много разпространено заболяване сред децата се причинява от ентеровируси. Симптомите са общо неразположение, висока температура, която може да стигне до 40 градуса, силно зачервено и раздразнено гърло, отпадналост, липса на апетит и нежелание за игра. Възможна е появата на обрив, който не е сърбящ.
В първите дни на заболяването е най-важно да се понижи температурата, като д-р Немецова съветва родителите да използват за тази цел свещички, тъй като хапчетата дразнят стомаха и могат да предизвикат повръщане. Ако състоянието на детето не се подобри в рамките на два дни, необходима e консултация с педиатър. Д-р Немецова препоръчва на децата да се дават пробиотици, витамини и имуноукрепващи препарати и да се следи дали си мият ръцете след всяка игра навън.