Метеорният поток Персеиди, който се появява в средата на юли, ще се усили максимално на 12 срещу 13 август /сряда срещу четвъртък/. В това време ще могат да се наблюдават 80-100 метеора на час.
Активността на Персеидите ще се променя вълнообразно с напредването на нощта – масирани прояви на „падащи звезди“ ще се редуват с периоди на затишие. Най-зрелищни ще бъдат часовете преди разсъмване.
Тази година любителите на красивото зрелище ще имат късмет, тъй като само ден по-късно е новолунието и светлината от нашия естествен спътник няма да пречи на наблюденията. Небето ще бъде тъмно и благодарение на това десетки ярки метеори ще могат да бъдат наблюдавани безпрепятствено. Астрономите препоръчват за още по-добра видимост да се излезе извън града, където няма да пречат и светлините от лампите.
Още на следващата нощ, 14 август, активността на метеорния поток ще спадне двойно и ще продължи с такива темпове чак до 25 август.
Персеидите са най-мощният метеорен поток, който може да се види от Земята. Той се наблюдава всяка година по едно и също време, а радиантът (мястото, откъдето изглежда, че излизат метеорите) се намира в съзвездие Персей. Всъщност Персеидите са частици от шлейфа на кометата Суифт-Тътъл. Когато Земята премине през шлейфа от прахови частици на кометата, те навлизат в атмосферата на нашата планета и изгарят с красива ярка следа.