От пленер в румънския окръг Горж се завърна директорката на Художествената галерия Елена Великова. Темата на артистичното събиране на открито е била посветена на църковната живопис, а участниците в пленера са били настанени в село Пещишани - неголямо населено място, което обаче е прочуто най-вече с гимназията, в която е учил световно известният художник Константин Бранкуши. 
Както е известно, Бранкуши е роден през далечната 1876 година /догодина през февруари артистичната общественост ще отбележи негова 140-а годишнина/ в малкото трансилванско селце Хобица. 27-годишен той тръгва към Мюнхен, а след това отива в Париж, където го застига световната слава. 
Прочутият скулптор остава до края на живота си във Франция
и когато умира през март 1957 година, той е погребан в гробището на Монпарнас във френската столица. 
Не е възможно да не доловиш тази специфична атмосфера, която цари в Пещишани, а и в целия район, където сякаш всичко напомня за големия творец, казва Елена Великова. Участниците в пленера дори са били настанени в къща, която принадлежи на фамилията Бранкуши. Триетажната постройка наследниците на роднини на големия скулптор са превърнали в къща за гости. Големият зелен двор на къщата е пълен със скулптури - творби на автори, които са участвали през годините в различни издания на пленера. 
Организатор на летния артистичен лагер за художници е достатъчно 
известният в Русе в арт средите Теодор Дъдълъу
Той е сред организаторите и на традиционния Горж фестивал, който събира художници, приложници, майстори на занаяти, музиканти от различни кътчета на Европа. На този фестивал русенци също са гостували и още пазят впечатления както от артистичната атмосфера, така и от съвършената организация на грандиозното събитие. 
Докато Горж фестивала е творческо събиране с богати и дългогодишни традиции - провежда се от 1990 г. и тази година ще бъде неговото 25-о юбилейно издание, пленерът на религиозната рисунка това лято се проведе за първи път, разказва Елена Великова. Тя е и единствената русенка, поканена от Дъдълъу да вземе участие в това първо издание, освен нея в къщата на фамилията Бранкуши са отседнали, за да творят, Флорин Хутиум, Илие Александру и Петру Биръу от Румъния и неколцина техни български колеги. От България освен русенката в артфорума са работили българските автори, също добри приятели на окръг Горж и Румъния Иван Кънчев, преподавател във Великотърновския университет „Св.св.Кирил и Методий“, иконописецът Марио Конов, също от университета във Велико Търново и Елена Николова от Дома на хумора и сатирата в Габрово.
Работейки върху своите 
живописни работи, колажи и скулптури от дърво
румънските и българските автори са посетили манастира Тисмана, където останали впечатлени от необикновено запазените фрески. Като отправна точка и вдъхновение им послужили също и хармоничните изчистени линии на архитектурното бижу - храмовете „Свети Николае“ и „Света Александра“, които са съхранили изяществото на старовизантийския стил, в който са изградени. Откриване на допирателните линии в творческите аспекти в религиозното изкуство в Румъния и България е донесло нови вдъхновяващи преживявания и нови отправни точки за творците, участващи в първия пленер за религиозно изкуство в Пещишани. Елена Великова свършила и доста друга работа, която на пръв поглед няма много общо с конкретния пленер. Тя провела доста разговори и създала нови контакти с румънски колеги, на които разказала за 
предстоящото издание на Биеналето на миниатюрата
което ще се проведе в Русе тази есен. Иска ми се да разширим сериозно кръга на участниците в него, като заложим изключително на младите автори, които имат неконвенционален поглед, каза Великова.  
На финала на пленера всички получили специални грамоти и статуетки. А създадените от тях творби по време на артистичния лагер са подредени в изложба в град Търгу Жиу, където ще останат пред погледа на публиката до 13 август.