29 свободни работни места са обявени за училища и детски градини в Русе и областта. Вакантните позиции са най-вече за педагогически персонал. Макар че според броя на обявите най-търсени са както учители по математика, така и чистачи: по четири са свободните бройки за двете професии. Търсят се също възпитатели и учители в детски градини, както и начални учители - общо 7 души. Не достигат преподаватели по информатика и информационни технологии, философия и физическо възпитание.
Свободната позиция за специалист по български език и литература е една-единствена. По едно учителско място има свободно също за преподаватели по физика и астрономия, по изобразително изкуство, по география.
Прави впечатление интересът към обявените вакантни работни места, които са публикувани на сайта на Регионалния инспекторат на образованието и науката. Най-голям интерес събират позициите, обявени от Математическа гимназия „Баба Тонка“, русенските училища „Иван Вазов“, „Отец Паисий“ и други школа в големия град. Най-малко ентусиазъм предизвиква обявеното свободно място за учител по английски в основното училище в Сваленик - то е приковало вниманието едва на 32 души. Това е два пъти по-малко от хората, които са били заинтригувани от обявата за хигиенист в СОУ „Христо Ботев“ в Русе и пет пъти по-малко от броя на впечатлените от незаетото място за преподавател по информатика в Математическата. 
Впрочем, най-много пъти е разгледана обява, с която основно училище в Русе си търси библиотекар.